Με salsa verde: πατατοσαλάτα μεσογειακή
Θεωρείται κλασική ιταλική σάλτσα για ψητά κρέατα και ψαρικά. Στην πραγματικότητα μοιάζει να έχει τις ρίζες της στη Μέση Ανατολή, όπου συνήθιζαν να συνοδεύουν τα πιάτα ψητού αρνιού με μια δροσερή σάλτσα φτιαγμένη με μυρωδικά και ελαιόλαδο. Όποια κι αν είναι η καταγωγή της πάντως, έκανε διεθνή καριέρα με το ιταλικό της όνομα: salsa verde. Το μεσογειακό της ταμπεραμέντο δεν μπορεί να κρυφτεί! Μαϊντανός, βασιλικός, ρίγανη, σκόρδο, κάπαρη, αντσούγιες και ελαιόλαδο είναι τα βασικά της συστατικά και βέβαια επιτρέπονται αλλαγές και προσθήκες κατά τα γούστα και τη διαθεσιμότητα.
Προσωπικά προσθέτω και μια καλή κουταλιά μουστάρδα και τα πολτοποιώ όλα μαζί στο μούλτι, όχι για να συνοδέψω κάποιο κρέας, αλλά για να τα ανακατέψω με αχνιστές βραστές πατάτες και να φτιάξω την αγαπημένη μου πατατοσαλάτα. Καμιά φορά πάλι φτιάχνω αυτή τη μυρωδάτη πράσινη σάλτσα σαν μαγιονέζα, πολτοποιώ δηλαδή όλα τα στερεά και προσθέτω σιγά-σιγά λεμόνι και λάδι για να παίξει το ρόλο ενός ντιπ δίπλα σε νάτσος.
Πατατοσαλάτα με salsa verde
- μικρές πατατούλες
- 2 χούφτες φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός οπωσδήποτε και ό,τι άλλο σας βρίσκεται: βασιλικός, δυόσμος, κόλιανδρο, ρίγανη)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 γεμάτη κουταλιά ξαλμυρισμένη κάπαρη
- 1 γεμάτη κουταλιά μουστάρδα
- 2-3 φιλέτα αντσούγιες
- χυμό από μισό λεμόνι
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Βάζετε τις πατατούλες ολόκληρες να βράζουν τόσο ώστε όταν τις τρυπάς μ’ ένα μαχαίρι πέφτουν αλλά δεν διαλύονται (Αν δεν έχετε μικρές πατατούλες, εννοείται ότι βάζετε κανονικές κομμένες σε ισομεγέθη κομμάτια). Στο μεταξύ πολτοποιείτε στο μούλτι τις αντσούγιες με την κάπαρη, τη μουστάρδα, το σκόρδο, λίγο λεμόνι και λίγο λάδι, να γίνουν αλοιφή. Προσθέτετε τα μυρωδικά και το υπόλοιπο λάδι-λεμόνι και τα χτυπάτε προσεκτικά - θέλετε ν’ ανακατευτούν όλα τα υλικά αλλά τα μυρωδικά σας να φαίνονται.
Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες, τις σουρώνετε και τις ξαναγυρνάτε στην κατσαρόλα. Ρίχνετε τη σάλτσα πάνω στις καυτές πατάτες και ανακατεύετε καλά. Μην προσθέσετε αλάτι αν δεν δοκιμάσετε, οι αντσούγιες και η κάπαρη προσθέτουν όση αλμύρα χρειάζεται.
Μπορείτε να σερβίρετε την πατατοσαλάτα χλιαρή (όπως μ' αρέσει εμένα) ή κρύα. Κι αν θέλετε να την μετατρέψετε σε κύριο γεύμα, δοκιμάστε να την συνδυάσετε μ’ ένα ζεστό αυγό ποσέ.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Πατατοσαλάτα για ταράτσα
- Πατατοσαλάτα για (σχετικά) εγκρατείς
- Πάρτυ απ' το μηδέν
- Μεζέδες για Μουντιάλ: πατατοσαλάτα απ' το Ιράν
- Μόνο δροσιά: πατατοσαλάτα με τζατζίκι
- Πατατοσαλάτα μπανιαρισμένη σε μέλι και μουστάρδα
- Η κότα της Κυριακής και της σωστής διατροφής
- Πώς δροσίζεις μια καυτή πατάτα;
- Πατατοσαλάτα με σάλτσα από κάσιους
- Ο μονόδρομος της πατατοσαλάτας
- Τα ιταλικά: πατατοσαλάτα από την Παντελλερία