Τα κρητικά: μακαρονάδα θαλασσινή για φίλους καλούς
Δεν είναι τυχαίο, τελικά, που τα καλύτερα συμβαίνουν όταν λειτουργούμε με λίγο περισσότερο αυθορμητισμό και, φυσικά, καλή διάθεση. Κυριακάτικο μπανάκι με τους κολλητούς και μετά από ώρα δίπλα στη θάλασσα, η όρεξη ανοίγει, το στομάχι διαμαρτύρεται οπότε σχεδόν πάντα θ' αναφερθούμε στο φαγητό (γι' αυτό είναι και οι κολλητοί μου άλλωστε). Μιλώντας λοιπόν για πιάτα που έχουμε λαχταρίσει να φάμε, συμφωνήσαμε όλοι ότι μια μακαρονάδα που μυρίζει θάλασσα θα ήταν ό,τι καλύτερο! Οργανωθήκαμε, κανονίσαμε το μέρος, ποιος θα φέρει τι και κάπως έτσι προέκυψε η συνταγή που θα διαβάσετε σήμερα. Μακαρονάδα με άρωμα θάλασσας, λοιπόν, και αφού ο αστακός είναι λίγο «τσουχτερός», η επόμενη επιλογή για να ενισχύσουμε τον ζωμό μας ήταν οι γαρίδες και τα καβουροπόδαρα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξουμε τη συγκεκριμένη μακαρονάδα. Εγώ προτιμώ να φτιάχνω ξεχωριστά τη σάλτσα ντομάτας και μετά να την αναμειγνύω λίγο πριν το σερβίρισμα. Ο φρέσκος βασιλικός δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα γι' αυτό βάλτε μπόλικο στη σάλτσα λίγο πριν την κατεβάσετε από τη φωτιά και φυσικά ένα λευκό ξηρό κρασί είναι ό,τι πρέπει για να την ευχαριστηθείτε.
Μακαρονάδα θαλασσινών
- 1 αστακό μετρίου μεγέθους
- 3 - 4 μεγάλες γαρίδες
- καβουροπόδαρα
- αλάτι, λίγο πιπέρι
- 1 χαρτί μακαρόνια της αρεσκείας μας - εγώ χρησιμοποίησα λινγκουίνι
Για τη σάλτσα:
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- ελαιόλαδο
- 4 μεγάλες φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες
- ζωμό από τα μακαρόνια
- την ψίχα από τον αστακό και τις γαρίδες κομμένη σε μπουκιές
- άφθονο φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Αφαιρούμε το κεφάλι από τον αστακό και τις γαρίδες. Κρατάμε την ψίχα σε μια άκρη για τη σάλτσα. Βράζουμε τα κεφάλια μαζί με τα καβουροπόδαρα σε μπόλικο νερό με αλάτι σε μέτρια φωτιά για να ετοιμάσουμε τον ζωμό.
Μόλις ψηθούν, τα σερβίρουμε σε μια πιατέλα επειδή τίποτα δεν πετάμε και είναι καταπληκτικός μεζές μέχρι να ετοιμαστεί το γεύμα μας. Σουρώνουμε τον ζωμό μας και τον βάζουμε σε δυνατή φωτιά για να ρίξουμε τα μακαρόνια.
Για τη σάλτσα, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο χωρίς φυσικά να μας καούν. Προσθέτουμε τη ντομάτα και ζωμό από αυτόν που θα βράσουμε τα μακαρόνια. Ένα δεκάλεπτο πριν η σάλτσα μας ετοιμαστεί, συγχρονισμένα ρίχνουμε τα μακαρόνια για να βράσουν και στη σάλτσα προσθέτουμε τον βασιλικό, την ψίχα από τον αστακό και τις γαρίδες και αλατοπιπερώνουμε.
Μόλις τα μακαρόνια μας βράσουν, τα σουρώνουμε και τα προσθέτουμε στη σάλτσα ανακατεύοντας να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα. Σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύεται με μια πράσινη σαλάτα και φυσικά καλή παρέα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- H μακαρονάδα της Πέμπτης: ζήτω η Μεσόγειος!
- Κανιόκιες: νόστιμες και ντελικάτες
- H μακαρονάδα της Πέμπτης: αλα μαρινάρα!
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: με το ψάρι των φτωχών
- H μακαρονάδα της Πέμπτης: βασιλική κι οργασμική
- Τα καβούρια του ναυτικού
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: η θάλασσα στο πιάτο μου
- Σπαγγέτι με φρέσκο σολομό: ευεργετεί και τη μνήμη
- Τα κρητικά: κολοχτύπα με μακαρόνια
- Γαρίδες στο γκριλ: μεζές στα γρήγορα
- Γαρίδες σαγανάκι: στο τηγάνι ή το γκριλ;
- Μετά τη βουτιά στη θάλασσα, βουτιά στη γαριδομακαρονάδα
- Σπαγγέτι με κέιλ, λεμόνι, σκόρδο και καυτερή πιπεριά
- H μακαρονάδα της Πέμπτης είναι μεσογειακή με ντοματίνια, κάπαρη και σουτζούκι