Οι θησαυροί του καταψύκτη II: κιμάς
Από τους πιο πολύτιμους (και συγχρόνως οικονομικούς) κατεψυγμένους θησαυρούς γι’ αντιμετώπιση της αυγουστιάτικης εισβολής αγαπητών φιλοξενούμενων είναι ο κιμάς. Όχι όπως τον φέρνουμε απ’ τον χασάπη, αλλά «κατεργασμένος» και έτοιμος να αποτελέσει τη βάση ενός γρήγορου φαγητού.
Η σάλτσα κιμά για ζυμαρικά είναι απ’ τις πιο αγαπητές σε παιδιά και μεγάλους. Όλοι μας έχουμε τις δικές μας αγαπημένες συνταγές. Είναι, επιπλέον, από τα φαγώσιμα που όχι μόνο δεν τα βλάπτει η κατάψυξη και το ξαναζέσταμα αλλά τα κάνει πιο νόστιμα. Φτιάχνουμε τη δική μας συνταγή με μεγάλη ποσότητα κιμά, την αφήνουμε να κρυώσει στην κατσαρόλα και μετά την χωρίζουμε σε δόσεις 6-8 μερίδων, σε πλαστικές σακούλες που κλείνουν αεροστεγώς (ζίπλοκ), τις στοιβάζουμε οριζόντια, χωρισμένες με χαρτί φούρνου (για να μη κολλήσουν), και τις βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν έχουν παγώσει, μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε και κάθετα για οικονομία χώρου.
Με τη σάλτσα αυτή φτιάχνουμε, όχι μόνο πάσης φύσεως μακαρονάδες, λαζάνια, παστίτσια, κλπ, αλλά και μερικά άλλα σχετικά απλά και γρήγορα φαγητά. Δύο παραδείγματα που φτιάχνω συχνά:
Chili con carne ή «Φασόλια πικάντικα με κιμά»
(Το πόσο πικάντικα ή καυτερά εξαρτάται απ’ τα γούστα σας)
Τσιγαρίζω, χωρίζοντας σε «ψίχουλα» το κρέας από καυτερά (ή όχι) χωριάτικα λουκάνικα μαζί με ψιλοκομμένο σκόρδο, ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης (του κουτιού) και μπούκοβο ή και κομματιασμένες καυτερές πιπερίτσες. Συνδυάζω το μίγμα με ανάλογη ποσότητα της σάλτσας κιμά και τα βράζω μαζί για 5-10 λεπτά προσθέτοντας λίγο νερό ή ζωμό κρέατος έτσι ώστε να έχει την υφή πηχτής σούπας.
Προσθέτω ίση ποσότητα ξεπαγωμένα κόκκινα βρασμένα φασόλια (άλλος θησαυρός για τον οποίο θα μιλήσω σε προσεχές σημείωμα), ελέγχω για αλάτι και τα βράζω όλα μαζί για 5 λεπτά. Και τα κόκκινα φασόλια (kidney beans) από κονσέρβα είναι πολύ καλά. Στη Ν. Αμερική σερβίρεται με ρύζι αλλά εμάς μας αρέσει και με πατάτες τηγανητές. Στο πλάι σαλάτα φρέσκια και δροσιστική - ψιλοκομμένο αγγούρι, ας πούμε, ή λάχανο τον χειμώνα. Είναι πολύ χορταστικό και πολύ αγαπητό στη νεολαία (Περιττό να σας πω ότι αυτή δεν είναι η αυθεντική μεξικάνικη συνταγή, αλλά δικός μου αυτοσχεδιασμός με κριτήριο την ευκολία και τα έτοιμα υλικά).
Απλός μουσακάς
Ψήνω στον φούρνο ξεπικρισμένες μελιτζάνες σε φέτες ψεκασμένες με ελαιόλαδο (15 - 20 λεπτά από κάθε μεριά). Σ’ ένα λαδωμένο πυρέξ βάζω μια στρώση βασικής σάλτσας ντομάτας, μια στρώση μελιτζάνες (διπλές και τριπλές ανάλογα με την ποσότητα και το μέγεθος του ταψιού) και μια στρώση σάλτσας κιμά. Αν βαριέμαι να κάνω μπεσαμέλ δεν χρησιμοποιώ μίγμα, που δεν μου αρέσει ως γεύση και υφή, αλλά καλύπτω με μια στρώση χοντροτριμμένης γλυκιάς γραβιέρας και ψιλοτριμμένης παρμεζάνας.
Εμάς μας αρέσει πολύ τελειωμένο με μια στρώση πουρέ πατάτας (με λάδι, όχι βούτυρο) και μπόλικο τριμμένο τυρί (Στην περίπτωση αυτή δεν θα φρίξω και να χρησιμοποιήσετε μίγμα, δεν είναι κακό). Ψήνω σε φούρνο 180 βαθμών. Είναι έτοιμο όταν ροδοκοκκινίσει (25-30 λεπτά).
Μπιφτέκια, κεφτέδες και άλλα
Η άλλη κοινή χρήση του κιμά είναι για μίγματα με τα οποία πλάθουμε τα διάφορα «της ώρας». Και μόνο μπιφτέκια να φτιάξετε, αξίζει τον κόπο. Αυτά, μάλιστα, με κρεμμύδι, ρίγανη, λίγο φρυγανιά ή αλεσμένο κρίθινο παξιμάδι, λάδι και αλατοπίπερο, μπορείτε να τα καταψύξετε έτοιμα πλασμένα, τυλιγμένα ένα - ένα σε μεμβράνη. Για πιο αφράτα και υγιεινά μπορείτε αντί (ή εκτός από) φρυγανιά να βάλετε τριμμένο κολοκύθι ή τριμμένη κολοκύθα.
Με το μίγμα των μπιφτεκιών, με πρόσθετα μπαχαρικά και μυρωδικά, φτιάχνω ρολό σε ταψάκι μακρόστενο του ψωμιού. Από πάνω βάζω δυο φέτες μπέικον για να μη στεγνώσει στον φούρνο. Το τυλίγω όλο μαζί σε αλουμινόχαρτο και μετά σε πλαστική σακούλα. Ξεπαγωμένο το ψήνω σε φούρνο 180 βαθμών για περίπου μία ώρα και 45 λεπτά. Το σερβίρω με αραιωμένη σάλτσα ντομάτα και πατάτες τηγανητές ή πουρέ.
Στο μίγμα για τους κεφτέδες βάζω πάρα πολύ κρεμμύδι αλεσμένο στο μηχάνημα, αρκετό σκόρδο ψιλοκομμένο, αρκετό ψωμί αφράτο μουλιασμένο σε αραιωμένο ξύδι ή ούζο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και τεράστιες ποσότητες ψιλοκομμένου δυόσμου. Δεν βάζω αυγό γιατί τους σφίγγει. Το μίγμα αυτό, πριν το βάλω στον καταψύκτη, το αφήνω δυο - τρεις ώρες σκεπασμένο εκτός ψυγείου για να φουσκώσει το ψωμί. Το τυλίγω σε μεμβράνη και μετά αλουμινόχαρτο. Το ξεπαγώνω τελείως για μερικές ώρες πριν την ώρα του φαγητού.
Πλάθω, αλευρώνω ελαφρά και τηγανίζω. Αν περισσέψουν κεφτέδες (πράγμα σπάνιο αλλά δεν ξέρεις ποτέ), τους σιγοβράζω την επομένη δέκα λεπτά σε βασική σάλτσα ντομάτα, αραιωμένη και με πρόσθετα μυρωδικά και σερβίρω με πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά. Όταν έχω χρόνο κάνω και ένα τρίτο μίγμα με ρύζι αντί ψωμί και μπόλικο μαϊντανό, για γεμιστά και γιουβαρλάκια.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Βουνά από κεφτεδάκια
- Νοστιμιά και αψάδα: μπιφτέκια λιβανέζικα
- Παίζοντας με τον κιμά: meatzza
- Ο κιμάς της Κατερίνας
- Πίτα με κιμά: τα έχει όλα και συμφέρει
- Οι θησαυροί του καταψύκτη I: βασική σάλτσα ντομάτας
- Οι θησαυροί του καταψύκτη ΙΙΙ: κρύο κρέας
- Θερμαντικός κιμάς για όλα
- Mουσακάς 2014: αποδόμηση ή αποθέωση;
- Μπιφτέκια με καρύδια και κόκκινο λάχανο
- Μπιφτέκια με κουάκερ; Πιο ζουμερά και αφράτα δεν έχεις δοκιμάσει
- Μπιφτέκια αλλιώτικα, με βασιλικό και κεφαλοτύρι
- Λαζάνια της ελαφρότητας και της νοστιμιάς
- Μακαρόνια με κιμά και κεφαλογραβιέρα Ρεθύμνου
- Ρολό με κιμά στην κατσαρόλα και ας κρατήσουν οι χοροί