Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κυριακή στου εργένη: ομελέτα από τους γείτονες

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςομελέτα, φριτάτα, αυγά, λαχανικά, τυρί

«Αν χτυπήσω το κουδούνι του γείτονα και με περισσή ευγένεια του ζητήσω να μου ετοιμάσει μια ομελέτα;». Κυριακάτικες σκέψεις ενός πεινασμένου εργένη που λόγω ζέστης και θερινής ραστώνης αδυνατεί να βράσει έστω και ένα αυγό, πολλώ δε μάλλον να σκαρώσει γεύμα κανονικό. Όμως τούτη η ομελέτα του ορεξάτου riceandbread.com, φριτάτα για την ακρίβεια, από τους επίσης γείτονες Ιταλούς, κρύβει την υπόσχεση να καλύψει την πείνα όλης της ημέρας: δύο - τρία κομμάτια για αργοπορημένο πρωινό, τρία ακόμα το μεσημέρι και τα τελευταία δύο για τη νυχτερινή λιγούρα, μαζί με κρύα μπίρα (ενδιαφέρον!). Εκτός αυτού, ψημένη σε ταψί - και όχι στο τηγάνι - μαζί με λίγο τριμμένο τυρί θα θυμίζει πίτσα χορταστική (σαν να πείθεται σιγά - σιγά). Βαριά βήματα προς την κουζίνα, λοιπόν, ένα μάζεμα των λαχανικών που έχουν ξεμείνει στο ψυγείο και ιδού το θαύμα:

Photo: riceandbread.com
Photo: riceandbread.com
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζ. μανιτάρια επίσης ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • μισό κολοκυθάκι με τις φέτες κομμένες μισοφέγγαρα
  • 1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
  • 4 αυγά
  • μισό φλιτζ. γάλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • δύο φλιτζ. χοντροτριμμένο τυρί της αρεσκείας σας
  • φρέσκος βασιλικός και δυόσμος (προαιρετικά) 

Ανοίγουμε τα παράθυρα, κλείνουμε παντζούρια και εξώφυλλα για να εξασφαλίσουμε σχετική δροσιά και προετοιμάζουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σ' ένα ρηχό τηγάνι ζεσταίνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και, μόλις κάψει, ρίχνουμε εκεί το κομμένο κρεμμύδι. Όταν ξανθύνει, προσθέτουμε το σκόρδο και ακολουθούν με σειρά αλφαβητική: κολοκυθάκι, μανιτάρια - σοτάρισμα για ένα μόνο λεπτό, δεν θέλουμε να ξεραθούν - και ντομάτα, που επίσης περνά από το τηγάνι και τον καυτό του πάτο στιγμιαία.

Στο μεταξύ σ' ένα άνετο μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με το γάλα, το τυρί, τα μυρωδικά (μαϊντανό και δυόσμο), αλάτι και πιπέρι. Αναμειγνύουμε με τον γνώριμο τρόπο της ομελέτας. Διαλέγουμε ένα ταψάκι περίπου 15 εκατοστών σε διάμετρο και το στρώνουμε με χαρτί φούρνου. Εκεί αδειάζουμε τα κάπως καψαλισμένα λαχανικά και από πάνω τα καλύπτουμε με το μίγμα των αυγών. Μ' ένα κουτάλι φέρνουμε τα πάνω - κάτω ανακατεύοντας κυκλικά.

Photo: riceandbread.com
Photo: riceandbread.com

Φουρνίζουμε και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για 30 με 35 λεπτά, μέχρι το μίγμα των αυγών να δείχνει ψημένο και να ροδίσει στο πάνω μέρος.

Photo: riceandbread.com
Photo: riceandbread.com

Ξεφουρνίζουμε, της δίνουμε έστω 5 λεπτά καιρό για να κρυώσει και να σταθεί, κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρουμε. Κι αν όχι στον φούρνο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορεί να ετοιμαστεί εξ ολοκλήρου στο τηγάνι, αρκεί να μας βρίσκεται ένα κάπως βαρύ και βαθύ, για να σταθεί η φριτάτα στο λιμπιστερό ύψος της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'