Η μακαρονάδα της Πέμπτης: επίμονα καλοκαιριάτικη
Επίμονα καλοκαιρινή, επίμονα μεσογειακή, επίμονα φθηνή, επίμονα αρωματική. Αυτήν θα φτιάξω απόψε: το βαζάκι με την πάστα ελιάς στο άδειο εν γένει ψυγείο μου 'δωσε την ιδέα. Ο φίλος μου ο Μπελ, που χτύπησε απροειδοποίητα το κουδούνι και κατέφθασε μ' ένα καλάθι αληθινές ντομάτες από το μποστάνι του (το αθηναϊκό του μποστάνι!), συνέβαλε τα μάλλα. Κι ο βασιλικός που διασώθηκε από την ολιγοήμερη απουσία μας.
Μακαρονάδα με πάστα ελιάς, ντομάτες και φέτα
- 1 πακέτο μακαρόνια (500 γρ.)
- 80 γρ. πάστα μαύρης ελιάς
- 1 κουταλιά τριμμένη φρυγανιά ή σπασμένα σε ψίχουλα παξιμάδια
- 3 - 4 κουταλιές καλό ελαιόλαδο
- 3 μεγάλες, ώριμες σφικτές ντομάτες
- καμμιά δεκαριά φύλλα βασιλικού ή φύλλα ρόκας και λίγα παραπάνω για το σερβίρισμα
- τρίμματα φέτας (ποσότητα κατά τα γούστα)
- αλάτι και πιπέρι
Βάζω τα μακαρόνια να βράσουν στο αλατισμένο τους νερό.
Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σ' ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι: ρίχνω τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες και τον βασιλικό ή τη ρόκα. Χαμηλώνω τη φωτιά και τις αφήνω για 5 λεπτά μόνο προτού προσθέσω την φρυγανιά και την πάστα ελιάς. Για 3 λεπτά (ξανά, μόνο!) ανακατεύω συνέχεια και η σάλτσα μου είναι έτοιμη. (Δεν προσθέτω αλάτι, η πάστα ελιάς είναι αρκούντως αλμυρή.)
Σουρώνω τα μακαρόνια όχι 1 αλλά 2 λεπτά νωρίτερα απ' όσο προτείνει η συσκευασία. Θέλω να κρατάν καλά γιατί απορροφώντας τη σάλτσα θα μαλακώσουν. Στραγγισμένα τα ρίχνω στο τηγάνι και με τη σάλτσα να ενωθούν για 1 λεπτό προτού φθάσουν στο τραπέζι.
Πασπαλίζω με λίγο βασιλικό ή ρόκα ακόμη και με τρίμματα φέτας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: όλα σε ένα
- H μακαρονάδα της Πέμπτης: βασιλική κι οργασμική
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: πέστο και ξαναπέστο
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: ελληνικά νησιά
- H μακαρονάδα της Πέμπτης: το Α και το Ω
- H μακαρονάδα της Πέμπτης: γλύκα του Σεπτέμβρη
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: άντε, λίγο κέφι
- H μακαρονάδα της Πέμπτης: του ξενύχτη
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: το σπίτι να μυρίσει...