Θησαυροί του καταψύκτη ΙV: όσπρια
Είναι πολύ απλή η ιδέα, αλλά παρ’ όλα αυτά μόνο όταν την ακούσουμε από κάποιον άλλον βλέπουμε το φως… Εμένα με φώτισε η φίλη συμποστανίστα Αγλαΐα και της χρωστώ μεγάλη ευγνωμοσύνη. Όλοι μας αναγνωρίζουμε το εξής σενάριο: μας έρχεται η επιθυμία για φασολάδα, ή γίγαντες πλακί, ή ρεβιθόσουπα, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να την ικανοποιήσουμε γιατί δεν έχουμε όσπρια μουλιασμένα από την προηγούμενη μέρα και έτοιμα για μαγείρεμα…
Αυτό που κάνω, βάσει της συμβουλής της Αγλαΐας είναι πολύ απλό: μουλιάζω μισό κιλό όσπρια, τους δίνω μια βράση μισής ώρας χωρίς αλάτι, τα σουρώνω, κι όταν είναι στεγνά και τελείως κρύα τα βάζω στην κατάψυξη σε πλαστική σακούλα που κλείνει αεροστεγώς. Όταν είναι στεγνά και κρύα δεν κολλάνε μεταξύ τους, οπότε μπορώ μετά να αφαιρέσω όση ποσότητα θέλω και να ξανασφραγίσω την σακούλα. Τα βράζω μόνο μισή ώρα γιατί μετά θα συνεχιστεί το μαγείρεμα για όποια συνταγή θέλω. Ακολουθώ το σύστημα αυτό κυρίως με όλων των ειδών τα φασόλια, και τα ρεβίθια. Με τις φακές δεν αξίζει τον κόπο γιατί δεν χρειάζονται μούλιασμα και βράζουν γρήγορα. Θα το έκανα και με τα ξερά κουκιά, μόνο που δεν μας αρέσουν στο σπίτι μας (τα θέλουμε χλωρά, μικρά και φρεσκοκομμένα) έτσι δεν τα μαγειρεύω.
Το καλοκαίρι κάνω σαλάτες, κυρίως με μικρά άσπρα φασόλια ή με ρεβίθια, με πρόσθετο βράσιμο, όσο χρειάζεται για να μην λειώσουν… ανάλογα με το μέγεθός τους. Όταν είναι ακόμα ζεστά προσθέτω, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, καλό λάδι και ψιλοκομμένο μαϊντανό, ή δυόσμο, ή βασιλικό, ή και τα τρία, και αλατοπίπερο. Τους πάει πολύ η γλυκιά πάπρικα. Σερβίρω σε θερμοκρασία δωματίου. Από μυρωδικά ή άλλα σαλατικά (κομματάκια ντομάτας, ας πούμε) μπορείτε βέβαια να προσθέσετε ό,τι σας κάνει κέφι. Συχνά, εγώ, στα άσπρα φασόλια, προσθέτω και τόνο, στραγγισμένο από την άρμη και κομματιασμένο. Είναι πολύ κοινή ιταλική συνταγή για ένα ελαφρύ μεσημεριανό… Fagioli con tonno. Μπορείτε να προσθέσετε και σφιχτά αυγά σε φέτες.
Τα ίδια φασόλια και ρεβίθια μπορώ να κάνω και γιαχνί, με βασική σάλτσα ντομάτα, λάδι, σκόρδο και μυρωδικά, ή λεμονάτα, με πολλά μυρωδικά κρεμμύδι και σκόρδο. Προσθέτω αλατοπίπερο και νερό να τα καλύψει, και σιγοβράζω μέχρι να μαλακώσουν (από μισή ως μία ώρα ανάλογα με το μέγεθος). Στα λεμονάτα προσθέτω χυμό λεμονιού και λίγο ξύσμα το τελευταίο λεπτό πριν τα βγάλω απ τη φωτιά. Τους γίγαντες ή ελέφαντες, άσπρους και έγχρωμους, και τα κόκκινα φασόλια τα κάνω πλακί στο φούρνο, με βασική σάλτσα ντομάτα, λάδι, μπόλικο σκόρδο, αλατοπίπερο και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Πάλι τα καλύπτω με νερό και ψήνω μέχρι να μαλακώσουν (μια ώρα περίπου ή και παραπάνω), προσθέτοντας λίγο βραστό νερό αν χρειάζεται.
Με τα ρεβίθια κάνω και χούμους που μας αρέσει πολύ. Τα αλέθω με μπόλικο σκόρδο και αλάτι και όσο ταχίνι θέλω. Το καλύτερο χούμους γίνεται με ό,τι περισσέψει από ρεβίθια σιφνέικα. Ωραίο ντιπ γίνεται και με ό,τι έχει απομείνει από γιαχνιστά ή λεμονάτα, αλεσμένα καλά με λίγο πρόσθετο αλάτι και πιπέρι ή πάπρικα, φρέσκο κρεμμύδι και ωμό λάδι αν χρειάζεται. Οι γίγαντες πλακί γίνονται τέλεια έτσι, με λίγο πρόσθετο ωμό σκόρδο. Τα σερβίρω με μπαστουνάκια από καρότο και αγγούρι.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Φασόλια ΙΙ: βασιλιάδες της Ισπανίας
- Φασόλια Ι: περιώνυμοι Γάλλοι αγρότες
- Τα μαύρα μάτια σου: ωδή στα μαυρομάτικα
- Οι γάμοι του Άμυλου και της Αρμονίας
- Φασόλια Πρεσπών, τα γνήσια
- Τα κρητικά: μαυρομάτικα με νεράντζι
- Χταπόδι στον Άγιο Σώστη της Μυκόνου
- Τα κρητικά: γίγαντες πλακί
- Νοστιμιές με όσπρια σε 30’
- Φασόλια χάντρες με την παρέα τους
- Τα χορταστικά: Φασόλια με χωριάτικο λουκάνικο
- Τα μαυρομάτικα της διαφάνειας
- Νόστιμα Νηστίσιμα IX: Ρεβίθια φουρνιστά, με εσπεριδοειδή
- Τα ρεβίθια της Μάρως
- Φασόλια χάντρες ή μπαρμπούνια με φέτα
- Πώς αγάπησα τα φασόλια
- Φασόλια και ζυμαρικά - και σούπα και μακαρονάδα
- Κόκκινα σέσκουλα με κόκκινα φασόλια
- Φασόλια γίγαντες πλακί, του Βασίλη Σπανογιάννη
- «Παληκάρια» ή φωτοκόλυβα για τα Θεοφάνεια
- Ρεβύθια για χειμώνα-καλοκαίρι