Γλυκό του κουταλιού σύκο
Από τα Σέρβια της Κοζάνης σας στέλνω την αγάπη μου και τη βλάχικη, οικογενειακή μας συνταγή για γλυκό του κουταλιού σύκο.
- 1 κιλό σύκα
- 2 κιλά ζάχαρη
- 600 γραμμάρια γλυκόζη
- 6 ποτήρια νερό
- 1 κουταλιά ξινό
- 2 κουταλιές λεμόνι
- βανίλια
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα σύκα σταυρωτά. Βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τα σύκα για 10 λεπτά. Ξαναβράζουμε νερό και ρίχνουμε τα σύκα άλλα για 10 λεπτά.
Τα τρυπάμε στο κοτσάνι και για τρίτη φορά τα ζεματάμε σε νερό που ρίξαμε μέσα το ξινό. Τα βγάζουμε, τα πατάμε πολύ καλά με τα χέρια και τ’ αφήνουμε σε χαρτί να στεγνώσουν.
Κάνουμε σιρόπι, με τα 6 φλιτζάνια νερά και τη ζάχαρη: το αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε τα σύκα μέσα και στη συνέχεια τα βράζουμε μαζί με το σιρόπι για 15 λεπτά. Την άλλη μέρα συμπληρώνουμε τη γλυκόζη, τη βανίλια και δένουμε καλά το γλυκό.
[Η Βίκυ Λιάκου κατάγεται από τα Σέρβια Κοζάνης. Κληρονόμησε τις συνταγές των γλυκών του κουταλιού και της πίτας από τη βλάχα προγιαγιά της, Κουκούλα.]
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Του κουταλιού: το κυδώνι της έριδος
- Γλύκισμα καμαρωτό και στραγγιστό (μιας στραγγισμένης χώρας)
- Του κουταλιού: θέλετε ένα νεραντζάκι;
- Γλυκό φράουλα με λεπτούς χειρισμούς
- Τα κρητικά: μαρμελάδα «συκάτη»
- Σταφύλι στο κουτάλι
- Γλυκό του κουταλιού ντομάτα
- Γλυκό καρότο με μαστίχα και αμύγδαλα
- Δαμάσκηνο, γλυκό του κουταλιού
- Σύκο-μαστίχα, μαρμελάδα από δυο πλευρές του Αιγαίου
- Σταφύλι γλυκό του κουταλιού
- Του κουταλιού: γλυκό κυδώνι βήμα-βήμα
- Τα κρητικά: γλυκό περγαμόντο