Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ταμπούλι, λεβαντίνικος αέρας στην κουζίνα

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςταμπούλι, πλιγούρι, μαϊντανός

Ωραία τα σπιτικά φαλάφελ της Αλέκας, ωραία και τα πιο παλιά δημοσιευμένα λαχματζούν του Δημήτρη. Δεν θέλουν όμως και κάτι δροσερό δίπλα τους, κάτι με κοινή καταγωγή, που θα σταθεί επάξια στο τραπέζι των μεζέδων; Ορίστε λοιπόν, το ταμπούλι (ή ταμπουλέ) έφτασε!

Photo: poobaatta.wordpress.com
Photo: poobaatta.wordpress.com

Από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της λεβαντίνικης κουζίνας (μαζί με το χούμους) σερβίρεται σχεδόν παντού στη Μέση Ανατολή. Είναι δροσερό και αρωματικό, παίζει τον ρόλο της σαλάτας αλλά μια χαρά γίνεται κι ένα ελαφρύ γεύμα. Τα μυστικά του; Όχι πάρα πολλά, αφήνει περιθώρια στον μάγειρα να παίξει με τα υλικά του. Ένα όμως είναι σημαντικό: Μιλάμε για μια μαϊντανοσαλάτα στην ουσία, το πλιγούρι είναι απλώς δευτεραγωνιστής. Επομένως, όχι τσιγκουνιές με τον μαϊντανό!

Τα υπόλοιπα είναι και λίγο θέμα γούστου. Η κλασική συνταγή για παράδειγμα θέλει δυόσμο. Αν όμως σας αρέσει (όπως σ’ εμένα) ο φρέσκος κόλιανδρος, γιατί να μην τον αντικαταστήσετε; Κάποιοι βάζουν μπαχάρι, κανέλα ή μοσχοκάρυδο. Εμένα, αν με ρωτήσετε, τίποτα από αυτά δεν του ταιριάζει. Αντιθέτως λίγο σουμάκ, το ανατολίτικο λεμονάτο μπαχαρικό που τελευταία έκανε την εμφάνιση του και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Και μόλις βγουν τα ρόδια, μια χούφτα κατακόκκινα σπόρια πάνω στην πράσινη σαλάτα θα την μεταμορφώσουν σε πιάτο γιορτής!

Ταμπούλι

  • ½ φλιτζάνι πλιγούρι
  • 2 ή και 3 μεγάλα ματσάκια μαϊντανό
  • ½ ματσάκι δυόσμο ή κόλιανδρο
  • 3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μεγάλη σφιχτή ντομάτα
  • 2 - 3 κουταλιές χυμό λεμόνι
  • 5 - 6 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι

… και προαιρετικά

  • ένα αγγουράκι
  • μια χούφτα σπόρια από ρόδι (όταν, σε λίγο, βγουν στα μανάβικα)
  • λίγο σουμάκ

Βάζετε το πλιγούρι σ' ένα μπολ και το σκεπάζετε με βραστό νερό. Το αφήνετε για 5 λεπτά και το σουρώνετε καλά, πιέζοντας να φύγουν όσο γίνεται τα νερά. Το βάζετε ξανά στο μπολ και με δυο πιρούνια το αφρατεύετε.

Πλένετε καλά τον μαϊντανό και τον δυόσμο (εγώ προτιμώ τον κόλιανδρο, αλλά γούστα είναι αυτά) μαζεύετε τα φυλλαράκια τους και με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβετε όσο πιο λεπτά μπορείτε. Το ίδιο κάνετε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα ρίχνετε όλα μαζί στο μπολ με το πληγούρι.

Κόβετε τη ντομάτα στη μέση και βγάζετε τα σπόρια (κατά τη γνώμη μου, δεν χρειάζεται ξεφλούδισμα). Την κόβετε σε πολύ λεπτές λωρίδες και κάθε λωρίδα σε πολύ μικρά κυβάκια. Τα ρίχνετε κι αυτά στο πληγούρι μαζί με τα ζουμιά τους.

Κόβετε το αγγουράκι στη μέση (αν το χρησιμοποιήσετε), πετάτε τα σπόρια του και κόβετε το υπόλοιπο σε μικρά κυβάκια – στο μπολ κι αυτά!

Αλατίζετε, τρίβετε λίγο πιπέρι, προσθέτετε το λεμόνι και το λάδι και ανακατεύετε. Το αφήνετε λίγη ώρα στο ψυγείο και, όταν είναι να σερβίρετε, ανακατεύετε τα σπόρια του ροδιού και πασπαλίζετε με σουμάκ (αν τα χρησιμοποιήσετε).

Συνοδέψτε το ταμπούλι σας με ψημένες αραβικές πίτες ή πίτες για σουβλάκια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'