Και κρεμμυδόψωμο και καραμελωμένο
Αφράτο, ροδισμένο ψωμάκι απ' έξω και από μέσα κρεμμύδι καραμελωμένο που ευωδιάζει σκόρδο και δεντρολίβανο. Το κρεμμυδόψωμο έχει γίνει η υπ' αριθμόν ένα εβδομαδιαία συνήθεια του σπιτιού από τότε που κατέληξα σε αυτή την εύκολη συνταγή. Πότε το κόβω σε μικρότερα κομμάτια και ετοιμάζω 6 ή 12, πότε το ψήνω σε φρατζόλα μεγάλη - ό,τι σχήμα και να του δώσω σπάνια περισσεύει ψίχουλο.
Υλικά για 12 στρογγυλά ψωμάκια:
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ½ κούπα ζεστό νερό
- 3 κ.γ. μαγιά
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 2 κ.γ. αλάτι
- μία χούφτα φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
Σε μέτρια φωτιά και σε μεγάλο, απλωτό τηγάνι λιώστε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο και εκεί σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο αφού τα ψιλοκόψετε. Συνεχίστε χωρίς να δυναμώσετε τη φωτιά, μέχρι να ροδίσουν και να καραμελώσουν, για 15 ως 20 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα, αφήστε τα να κρυώσουν σε ένα πιάτο με λίγο απορροφητικό χαρτί.
Διαλέξετε κατόπιν ένα μεσαίο μπολ και αδειάστε το ζεστό νερό, τη μαγιά, το μέλι και 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατέψτε τα μέχρι να ενωθούν και αφήστε κατά μέρος.
Σε ένα ξεχωριστό, δεύτερο μπολ ανακατέψτε το αλάτι με το αλεύρι και, αφού ενωθούν, προσθέστε διαδοχικά, σιγά - σιγά, το κρεμμύδι με τα σκόρδα, το δεντρολίβανο ψιλοκομμένο και αδειάστε εδώ το μίγμα με το νερό και τη μαγιά ανακατεύοντας συνεχώς. Ζυμώνετε ώσπου να προκύψει ζύμη αρκετά κολλώδης.
Αλευρώνετε στη συνέχεια μια επίπεδη επιφάνεια και συνεχίζετε εκεί το ζύμωμα, με καμιά εικοσαριά στροφές, προσθέτοντας αλεύρι αν παραείναι υγρή - θα πρέπει όμως να παραμείνει κολλώδης! Σε μπολ που την χωράει άνετα ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο, το αλείφετε στα τοιχώματα με τα χέρια σας, την τοποθετείτε εκεί και περιστρέφοντάς την, φροντίζετε το λάδι να την καλύψει καλά. Σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ½ ώρα (ίσως χρειαστούν και ως και δύο ώρες για το φούσκωμα, η θερμοκρασία του χώρου αποφασίζει).
Μόλις δείτε πως η ζύμη φουσκώνει, προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βγάλτε την από το μπολ και χωρίστε την σε μικρότερες ζύμες, 6, 8 ή 12, στρογγυλεύοντας καθεμιά για να ψηθεί ομοιόμορφα. Στρώνετε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα, τις μοιράζετε πάνω του και ψήνετε στην ίδια θερμοκρασία για 18 ως 20 λεπτά.
Στη μέση του ψησίματος, ανοίγετε τον φούρνο, τραβάτε έξω το ταψί με τα ψωμάκια και αλείφετε τις κορυφές τους με βούτυρο χρησιμοποιώντας πινέλο. Μόλις ροδίσουν αρκετά, τα ξεφουρνίζετε, τους δίνετε περίπου 10 λεπτά για να κρυώσουν ελαφρώς αλλά τα δοκιμάζετε ζεστά ακόμη, με όλες τις μυρωδιές να δένουν με την αχνιστή ζύμη.
Το καλύτερό τους; Όταν τα κόβω στη μέση και σπρώχνω μέσα κάμποση μαλακή φέτα κομμένη σε πλατιά κομμάτια.
[Η Ρένια Κοτσινονού είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr]
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Ψωμί χωρίς ζύμωμα; Είναι γεγονός!
- Κατάμαυρο ψωμί - ξεχωριστό
- Για το καλωσόρισμα
- Ψωμί ζέας στο σπίτι μου
- Σάββατο του Λαζάρου: να τα λαζαράκια μου
- Μεζέδες για Μουντιάλ: βραζιλιάνικα τυροψωμάκια
- Φοκάτσια στο πι και φι
- Τζέμπλαστι ή σέμπλαστι, γκρεκάνικο ψωμάκι
- Ψωμί με μέλι και καρύδια, της Ανεράδας
- Τα αλμυρά κεκάκια του πρωινού μου
- Στρόμπολι, το ψωμί ηφαίστειο