Σταφύλι στο κουτάλι
Θέλει ρουτίνα η οικογένεια. Θέλει Κυριακές με λευκό τραπεζομάντηλο, θέλει καρυδόπιτα με ινδική καρύδα στη γιορτή της μικρής, γαλακτομπούρεκο στη γιορτή του μεγάλου, κουλουράκια αμμωνίας όταν φεύγει για ταξίδι εκείνος, γλυκό σταφύλι κάθε τέλος Αυγούστου και στην αρχή του φθινοπώρου. Απογεύματα στη βεράντα με καφέ ελληνικό, σταφύλι στο κουτάλι και νερό δροσερό σε ποτήρι κρυστάλλινο. Και κουβέντα... πολλή κουβέντα!
Υλικά
- 4 κιλά ρόγες από σταφύλι χωρίς κουκούτσι
- 1 ½ κιλό ζάχαρη
- 1 ποτήρι κρασιού νερό
- 3 ξύλα κανέλα
- 2 ξύλα βανίλια ή 3 βανίλιες σε σκόνη
- αρμπαρόριζα
- 1 κουταλιά χυμό λεμόνι
Πλένουμε καλά τις ρόγες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Τις βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα, μαζί με το νερό και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσουν σε μεσαία φωτιά. Όταν δούμε ότι έχουν πάρει χρώμα, προσθέτουμε την κανέλα, τη βανίλια, την αρμπαρόριζα (*) και συνεχίζουμε τον βρασμό. Αφήνουμε το σιρόπι να δέσει.
Μπορούμε να δοκιμάσουμε την πυκνότητά του, παρατηρώντας πώς στάζει από ένα κουτάλι. Αν ρέει βιαστικά, έχουμε δρόμο ακόμη. Αν στάζει βαριεστημένα, μπορούμε να κατεβάσουμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά, προσθέτοντας μια κουταλιά χυμό λεμόνι.
*Η αρμπαρόριζα είναι αρωματικό φυτό. Το φύλλο της μοιάζει με δαντέλα! Φυτέψτε την!
[Η Μαρκέλλα Αλαφούζου είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr]
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- H πίτα του τρύγου
- Καλοκαίρι, συνεχώς: η άλλη μαρμελάδα
- Του κουταλιού: το κυδώνι της έριδος
- Του κουταλιού: θέλετε ένα νεραντζάκι;
- Γλυκό φράουλα με λεπτούς χειρισμούς
- Σταφύλια στα χείλια
- Γλυκό του κουταλιού σύκο
- Ζελέ από σταφύλι «φράουλα Κερκύρας»
- Γλυκό του κουταλιού ντομάτα
- Γλυκό καρότο με μαστίχα και αμύγδαλα
- Δαμάσκηνο, γλυκό του κουταλιού
- Σταφύλι γλυκό του κουταλιού
- Γλυκό κεράσι κάτω από την κληματαριά
- Γλυκό σταφύλι στον φούρνο; Ε, ναι!
- Τα κρητικά: γλυκό περγαμόντο