Κουλουράκια γιαγιάς με οθωμανικό fülfül
Αυτά τα κουλουράκια τα έφτιαχνε η γιαγιά μου με κανέλλα, γαρίφαλο και λίγο γενί μπαχάρι (Pimento Officinalis). Στις νηστείες, αντί βούτυρο έβαζε λάδι και αφαιρούσε το αυγό. Εγώ, πριν μερικούς μήνες, αντί γενί μπαχάρι δοκίμασα το fülfül (piper longum) και το αποτέλεσμα ήταν πράγματι πολύ ικανοποιητικό.
Και να η συνταγή για περίπου 25 κομμάτια:
- 1½ ποτήρι αλεύρι
- ½ ποτήρι ζάχαρη
- 100 γρ. βούτυρο (η ½ ποτήρι λάδι)
- 1 αυγό
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκια του γλυκού γαρίφαλο
- ½ κουταλάκια του γλυκού fülfül
- 1 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Χτυπάμε καλά καλά τη ζάχαρη με το αυγό. Λιώνουμε το βούτυρο.
Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα στερεά. Προσθέτουμε βούτυρο και τα δουλεύουμε. Προσθέτουμε το αυγό και ξαναδουλεύουμε ώστε να γίνει μια μαλακιά ζύμη. Την κάνουμε παχουλό ρολό περίπου 18 cm, την τυλίγουμε σε μεμβράνη (η γιαγιά έλεγε «χασαπόχαρτο») και την βάζουμε στο ψυγείο. Την αφήνουμε ½ ώρα να ξεκουραστεί.
Μετά πλάθουμε τα κουλουράκια, τα τοποθετούμε στο ταψί πάνω σε χαρτί φούρνου και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 ως 12 λεπτά.
[H πολίτισσα Μαριάννα Γερασίμου είναι ερευνήτρια και συγγραφέας. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί το βιβλίο της "Η οθωμανική μαγειρική: 99 παλατιανές συνταγές"]
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Ξενάγηση κορυφής στα οθωμανικά εδώδιμα
- Γιαννιώτικα πασχαλινά κουλούρια της γιαγιάς
- Κουλουράκια με φρέσκα σύκα και ελαιόλαδο
- Πικάντικο ροζ κουνουπίδι με γιαούρτι
- Πασχαλινά κουλούρια στα γρήγορα
- Κουλούρια αφράτα, ξεροτριφτά από την Άνδρο
- Kουλουράκια με ελαιόλαδο για πριν και μετά
- Τα πασχαλινά: κουλούρια εύκολα και γρήγορα
- Πολίτικα τσατάλια