Ουζμπέκικο πιλάφι με όσα περίσσεψαν
Το πιλάφι αυτό θυμίζει αρκετά το ινδικό μπιριάνι και είναι έξοχη λύση για να αξιοποιήσετε ό,τι περίσσεψε από τα μαγειρέματα των τελαυταίων ημερών: ρεβύθια, καρότα, κρεμμύδια, σταφίδες ανακατεμένα με μπόλικα μπαχαρικά. Στη Ρωσία είναι η πιο δημοφιλής και χορταστική συνταγή ρυζιού και στα εστιατόρια της χώρας συνήθως σερβίρεται σ' έναν μεγάλο δίσκο σαν τηγάνι. Μπορείτε να το κάνετε και με τα υπόλοιπα από αρνί ψητό στον φούρνο ή ό,τι κρέας σας βρίσκεται.
Για 5 - 6 άτομα
- ½ κιλό αρνί ψαχνό, δίχως κόκκαλα, σε κύβους 2 - 3 εκ. (ή μοσχάρι ή χοιρινό ή κοτόπουλο)
- ½ φλιτζ. φυστικέλαιο, ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 3 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
- ¼ φλιτζ. σταφίδες
- ½ φλτιζ. ρεβύθια βρασμένα
- 6 φλιτζ. νερό κρύο
- 3 φλιτζ. ρύζι Basmati
- 1 κουτ. γλυκού μίγμα από τριμμένους κόκκους κόλιανδρο, κανέλλα, πάπρικα, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο και ελάχιστο γαρίφαλο
- 1 κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και δυνατή φωτιά, βάλτε το λάδι και σοτάρετε το κρέας 6 - 7 λεπτά, ανακατεύοντας. Με τρυπητό κουτάλι μεταφέρετε σε γάστρα ή βαριά κατσαρόλα. Στο λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, τις σταφίδες, τα ρεβύθια, αλάτι και πιπέρι και όταν ροδίσουν προσθέστε το ρύζι. Χαμηλώστε τη φωτιά και ανακατεύετε για 3 λεπτά, να λαδωθούν οι κόκκοι του ρυζιού.
Μεταφέρετε το μίγμα στην κατσαρόλα με το κρέας και ανακατέψτε ελαφρά. Προσθέστε το νερό και τα καρυκεύματα και, όταν πάρει βράση, σιγοβράστε το πιλάφι σκεπασμένο 25 λεπτά.
Κατεβάστε από τη φωτιά, αφήστε το 10 λεπτά σκεπασμένο και σερβίρετε.