Χταπόδι βάλσαμο, με πορτοκάλι και κάπαρη
Είναι κάποιες ώρες της μέρας που θες κάτι να τσιμπολογήσεις, να αλλάξεις την γεύση σου, να μην είναι ακριβώς φαγητό, ούτε γλυκό, αλλά να κάθεται σαν βάλσαμο στο στομάχι σου. Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές οι καλές φίλες φροντίζουν γι’ αυτά και εγώ παρέλαβα το γυάλινο βάζο με τον σπέσιαλ μεζέ την επομένη που εκδήλωσα αυτή την επιθυμία. Το χταποδάκι ανάμεσα σε φλούδες πορτοκαλιού και πράσινους καρπούς κάπαρης έμοιαζε με έργο τέχνης μέσα στο μεγάλο γυάλινο, κλεισμένο αεροστεγώς βάζο. Για ένα μεγάλο διάστημα έγινε το δεκατιανό μου, το απογευματινό μου κολατσιό, ακόμα και η πρώτη επιλογή για τη μεταμεσονύχτια βόλτα στο ψυγείο. Κάποιες φορές το έκανα και κυρίως πιάτο. Φυσικά το πρώτο που ήθελα να μάθω, μόλις δοκίμασα την πρώτη μπουκίτσα, ήταν πώς το έφτιαξε και ήταν τόσο νόστιμο για να το μοιραστώ μαζί σας.
Υλικά
- 1 χταπόδι του ενός κιλού
- ούζο
- 2 κουταλιές του γλυκού μέλι
- 1 δαφνόφυλλο
- φλούδες από 1 πορτοκάλι
- 1-2 κουτ. κάπαρη
- λίγους κόκκους μαύρο πιπέρι
- αλάτι
- ρίγανη
Προαιρετικά
- σκόρδο
- καυτερή πιπεριά
- 2-3 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε το χταποδάκι με λίγο ούζο να σιγοβράσει, προσθέτουμε ένα δαφνόφυλλο, λίγους κόκκους μαύρο πιπέρι, ελάχιστο νεράκι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Μόλις μαλακώσει αρκετά, βγάλει και τα ζουμιά του, βγάζουμε το χταποδάκι και το κόβουμε μικρά κομματάκια στο πάχος που μας αρέσει. Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε λίγο ούζο, φλούδες από πορτοκάλι, λίγη κάπαρη δυο κουταλιές μέλι, αλάτι, τους κόκκους πιπεριού, λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και, προαιρετικά, μια-δυο σκελίδες σκόρδο, καυτερή πιπεριά και δυο τρία κομμάτια αστεροειδούς γλυκάνισου.
Τοποθετούμε μια σειρά χταποδάκι, που έχει ήδη κρυώσει, στη βάση του γυάλινου βάζου και εναλλάξ με ένα κουταλάκι βάζουμε λίγο από το μείγμα μας, πορτοκάλι, κάπαρη, κόκκους πιπεριού κλπ. Συνεχίζουμε τη διαδικασία έτσι ώστε η τοποθέτηση των υλικών να φτιάχνει το προσωπικό μας έργο μαγειρικής τέχνης. Αφήνουμε ένα μικρό κενό πάνω - πάνω στο βάζο μας ώστε να προσθέσουμε δύο μέρη ξύδι, ένα λάδι και, αν θέλουμε, λίγο ακόμα ζωμό που έχει μείνει στην κατσαρόλα. Αφού έχει κρυώσει, το σφραγίζουμε αεροστεγώς και το βάζουμε στο ψυγείο.
Το αφήνουμε ένα 24ωρο (ή και λιγότερο αν δεν κρατιόμαστε), ώστε να δέσουν τα υλικά και μετά το απολαμβάνουμε όποτε θέλουμε και με όποιο τρόπο. Ως μεζεδάκι, με ζεστό ψωμί είναι χάρμα!
Εγώ, όταν βαριέμαι τη γνήσια εκδοχή, κόβω για εναλλαγή κρεμμυδάκι, προσθέτω ρίγανη, φρέσκο λαδάκι και ξύδι και κάποιες φορές φτιάχνω μια βιαστική μακαρονάδα. Όπως είναι ζεστή, προσθέτω από πάνω δυο γεμάτες κουταλιές και γίνεται ένα φαγητό θαύμα. Αντίστοιχα το βάζω και ως γαρνιτούρα πάνω από βραστό ρύζι μπασμάτι.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Τα κρητικά: χταποδάκι μυρωδάτο
- Χταπόδι τουρσί, πικάντικο
- Στο κτήμα: Χταπόδι κ.ά. για αντροπαρέα
- Χταπόδι στον Άγιο Σώστη της Μυκόνου
- Χταπόδι στο τηγάνι
- Μακαρονάδα με χταπόδι του Μπέλλου
- Ξέρεις από καλό χταπόδι;
- Χταπόδι πάνω σε φακές: λίγες θερμίδες, γκραν σουξέ
- Μακαρονάδα και στην κορυφή ραγού χταποδιού