Πατάτες αντιναχτές, όπως στην Κύπρο
Εμείς εκεί στην Κύπρο τις πατάτες τις αγαπάμε πολύ. Θες γιατί τις έχουμε πολλές; Θες γιατί τις έχουμε καλές; Πάντως απ’ το τραπέζι μας δεν λείπουν ποτέ. Τηγανητές, φούρνου, ψημένες μέσα σε κάρβουνα....Αλλά οι αντιναχτές είναι οι αγαπημένες μας.
Αντιναχτές πάει να πει εκτινασσόμενες. Παραδοσιακό κυπριακό πιάτο. Συνοδεύει κρέας, κυρίως χοιρινό.
Υλικά
- ½ κιλό μικρές πατάτες
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 3 κουταλιές χοντροαλεσμένους σπόρους κόλιανδρου
- λάδι για τηγάνισμα
- αλάτι
Ξεφλουδίζετε τις πατάτες, τις χαράζετε στη μέση και τις αλατίζετε. Τις βάζετε σε ένα βαθύ τηγάνι με καυτό λάδι για τηγάνισμα. Το λάδι πρέπει να τις σκεπάζει μέχρι την μέση. Όταν ροδοκοκκινήσουν από την μια μεριά, τις γυρίζετε και περιμένετε να κοκκινίσουν και από την άλλη. Προσθέτετε τον κόλιανδρο και σβήνετε με ένα ποτήρι λευκό κρασί.
Όταν πάρουν την πρώτη βράση, παίρνετε το τηγάνι στα χέρια και το «αντινάσσετε», δηλαδή το κουνάτε μπρος-πίσω και δεξιά-αριστερά 2-3 φορές. Αν δεν είστε έμπειροι μάγειροι, καλύτερα κλείστε το τηγάνι πριν το «αντινάξετε». Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και περιμένετε 5-10 λεπτά για να πιουν οι πατάτες τα υγρά. Τις σερβίρετε ζεστές.
Καλή όρεξη!
Δείτε το προφίλ της Άντρης Κωνσταντίνου στο protagon.gr.