Τα χορταστικά: Φασόλια με χωριάτικο λουκάνικο
Σας έλεγα για τις χρυσές εφεδρείες της κουζίνας, δηλαδή για τα διάφορα μισοέτοιμα στοιχεία (όπως το κονφί κοτόπουλο) που, με ένα γρήγορο πέρασμα από τη φωτιά, γίνονται νόστιμο και ενδιαφέρον πιάτο. Στην κατάψυξη του ψυγείου μου έχω πάντα σακούλες με βρασμένα και στραγγισμένα ρεβύθια και φασόλια - κυρίως γίγαντες. Μπορώ έτσι εύκολα και γρήγορα να φτιάξω μια πολυδιάστατη σαλάτα, ένα πικάντικο ρεβυθοπουρέ, ρεβυθοκεφτέδες ή γίγαντες στον φούρνο. Το πιάτο που ακολουθεί είναι χορταστικό και εντυπωσιακό. Αν θέλετε, μπορείτε αντί για λουκάνικο να σοτάρετε γαρίδες στο τηγάνι, τονίζοντας τη γεύση τους με 1-2 κουταλιές σάλτσα σόγιας.
Γίγαντες με χωριάτικο λουκάνικο (για 4 άτομα)
- ¼ φλιτζ. (ή περισσότερο) ελαιόλαδο
- ½ κιλό λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε 4 κομμάτια
- 16 φύλλα ραντίκιο μεγάλα, ολόκληρα (προαιρετικά)
- 16 κρεμμύδια τουρσί (1 φλιτζ. περίπου) κομμένα στα 4
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- αλάτι χοντρό
- 3 φλιτζ. φασόλια γίγαντες (ή φασόλια, ή ρεβύθια) βρασμένα και στραγγισμένα
- 1 φλιτζ. ζωμό λαχανικών ή κότα
- 1 φλιτζ. ντοματίνια ψιλοκομμένα
- 1 καλή κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για να περιχύσετε
Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι και μέτρια προς δυνατή φωτιά βάλτε το ελαιόλαδο και, όταν κάψει καλά, χαμηλώστε λίγο και σοτάρετε το λουκάνικο για 7 λεπτά περίπου, γυρίζοντας απ’ όλες τις μεριές να ροδίσει. Βάλτε τα λουκάνικα στην άκρη του τηγανιού και στο κέντρο σοτάρετε ένα-ένα τα φύλλα ραντίκιο για μερικά δευτερόλεπτα από την κάθε πλευρά, να μαραθούν και να πάρουν χρώμα. Τοποθετήστε τα φύλλα σε πιάτο. Τα λουκάνικα ψήστε τα ακόμη 10 λεπτά περίπου, να ψηθούν ως το βάθος. Μεταφέρετε σε πιάτο.
Στο τηγάνι βάλτε λίγο ακόμα λάδι, αν χρειάζεται, και σοτάρετε τα κρεμμύδια, τα ντοματίνια, το σκόρδο και μια πρέζα αλάτι, για 2-3 λεπτά, να μαλακώσουν. Χαμηλώστε λίγο τη φωτιά και βάλτε στο τηγάνι τα φασόλια - ή τα ρεβίθια - και τον ζωμό. Σιγοβράστε 5-6 λεπτά ανακατώνοντας, να μείνει το μισό ζουμί. Προσθέστε τη ρίγανη ή θυμάρι και αλάτι.
Σε κάθε πιάτο τοποθετήστε από 4 φύλλα ραντίκιο σε σχήμα σταυρού, από πάνω βάλτε φασόλια και περιχύστε με τη σάλτσα. Κόψτε τα λουκάνικα λοξά σε φέτες και ακουμπήστε τα πλάι -πλάι. Περιχύστε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρετε αμέσως.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Φασόλια ΙΙ: βασιλιάδες της Ισπανίας
- Φασόλια Ι: περιώνυμοι Γάλλοι αγρότες
- Οι χρυσές εφεδρείες της κουζίνας
- Κότσι χοιρινό για θαλπωρή και οικονομία
- Γιορτινά: Στεφανωμένα φασόλια με πάπια
- Λουκάνικα που κάνουν στράκες
- Τα κρητικά: γίγαντες πλακί
- Θησαυροί του καταψύκτη ΙV: όσπρια
- Φασόλια χάντρες με την παρέα τους