H σούπα της Δευτέρας: κρεμμυδόσουπα του μπιστρό
«Ψηλά στης Ρωσίας τα χιόνια που πάντα φυσάει ο βοριάς» τραγουδούσαμε έφηβοι πλην όμως καλές σχέσεις με την μπορστ δεν αποκτήσαμε. Η περιλάλητη ρώσικη σούπα, όσες φορές κι αν την γεύτηκα, μου θύμιζε βαριά πονεμένη ρώσικη ψυχή, παγωμένες στέπες, κρύο που δεν γιατρεύεται. Έχω αναπτύξει θεωρία ότι το κρύο θέλει μυρωδιές από ζεστό κονιάκ και βούτυρο, χαρούμενα μουρμουρητά, σιγανά γέλια, τσιτσιρίσματα, μαλακό φως πάνω από το τραπέζι, λευκές σουπιέρες ξέχειλες, ζεστά πιάτα, λινές πετσέτες, τον απέναντι ή τους απέναντί σου να σε κοιτούν στα μάτια και να περιμένουν σε γλυκιά αδημονία τι ετοίμασες γι' αυτούς. Άρα; Άρα όλοι οι παγωμένοι δρόμοι δεν οδηγούν στη Ρώμη αλλά στην πιο σέξυ, θερμαντική, φλερτική, ψιθυρίζουσα, όλο υποσχέσεις σούπα που δεν είναι παρά η γαλλική κρεμμυδόσουπα. Ακόμη και στα παιδιά αρέσει γιατί, αντίθετα με τις πολλές άλλες σούπες, δεν διακρίνεται για τη μονοτονία της αλλά για τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει. Άσε δε που είναι το έδεσμα που γίνεται με αυτά που ακόμη και ένα άδειο ντουλάπι και ψυγείο συνήθως διαθέτει.
Κρεμμυδόσουπα για 4
- ¼ φλιτζανιού βούτυρο
- 6 φλιτζάνια κρεμμύδι κομμένα σε ροδέλες
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- 3 ½ φλιτζάνια ζωμό κρέατος καυτό (αν δεν έχετε παρασκευάσει με τα χεράκια σας, αναζητήστε κύβους βιολογικούς και διαλύστε τους σε καυτό νερό)
- 2 φλιτζάνια νερό
- ¼ φλιτζανιού κονιάκ (καλό όχι χύμα μνημοσύνου, παρακαλώ)
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 12 φέτες από γαλλική μπαγκέτα
- 2 φλιτζάνια γαλλική γραβιέρα ή έμενταλ περασμένα από τον χοντρό τρίφτη
Λιώνω σε μέτρια φωτιά το βούτυρο, ρίχνω τα κρεμμύδια και τη ζάχαρη, ανακατεύω και κλείνω το καπάκι. Τα αφήνω για ένα 20λεπτο περίπου ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι να αρχίσουν να χρυσίζουν, όχι παραπάνω. Ξεσκεπάζω και τα αφήνω να καραμελώσουν για δέκα λεπτά ακόμη προσέχοντας να μη μαυρίσουν γιατί θα καταστρέψουν τη γεύση της σούπας.
Πασπαλίζω τα κρεμμύδια με το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια και ρίχνω τον καυτό ζωμό σιγά - σιγά, το νερό, 3 κουταλιές από το κονιάκ, αλάτι και πιπέρι. Αφήνω να πάρουν μια - δυο δυνατές βράσεις κι έπειτα μισοκλείνω το καπάκι, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να σιγοβράσουν για 45 λεπτά. Ξεσκεπάζω και συνεχίζω τον βρασμό για ένα πεντάλεπτο ακόμη. Ρίχνω και το υπόλοιπο κονιάκ.
Όσο βράζει η σούπα σε καυτό γκριλ, ψήνω τις φέτες της μπαγκέτας και από τις δύο πλευρές.
Μοιράζω τη σούπα σε 4 μπωλ που να μπαίνουν στον φούρνο και σε καθενός την επιφάνεια βάζω από τρεις ψημμένες φέτες μπαγκέτας. Θα κάνει ένα ωραίο τςςςςς. Πασπαλίζω χωρίς τσιγκουνιές με άφθονο τυρί φροντίζοντας να πέσει και κάμποσο μέσα στον ζωμό. Μεταφέρω τα μπολ κάτω από το καυτό γκριλ και τα αφήνω μέχρι να λιώσει εντελώς το τυρί και να κάνει μια θελκτικότατη κρούστα.
Μην τυχόν και καθυστερήσετε! Ανοίξτε το κρασί που φυλάτε στο κελάρι σας και σερβίρετε αμέσως. Χέρια, ποδαράκια και κυρίως καρδιά θα ζεσταθούν πάραυτα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Σούπα παντρεμένη για τα πολλά κρύα
- Μπορς: η σλάβικη σούπα με τα χίλια πρόσωπα
- Με ψωμί και γαρίδες
- Μοσχομύρισε το βουνό θάλασσα: κακαβιά
- Η σούπα της Δευτέρας: ντοματόσουπα μεν, αλλά...
- Η σούπα της Δευτέρας: με ψημμένο μπρόκολο & κουνουπίδι
- Η σούπα της Δευτέρας: καροτόσουπα μεν, αλλά...
- Η σούπα της Δευτέρας: παριζιάνικη μπιζελόσουπα
- Ιταλιάνικη φασολάδα με μήλα
- Η σούπα της Δευτέρας: με τορτελίνι, σπανάκι, τυρί
- H σούπα της Δευτέρας: αλά τούρκα ή αλ' ιταλιάνα;
- H σούπα της Δευτέρας: ψημμένη κολοκύθα και κατσικίσιο τυρί
- Η σούπα της Δευτέρας: φασολάδα μεν αλλά...
- H σούπα της Δευτέρας: μια ανάσα πριν την άνοιξη
- Γαλλική κρεμμυδόσουπα, του Νίκου Γιαννόπουλου
- Σούπα με κασέρι και κρουτόν