Χορτοφαγικά και σούπερ νόστιμα: burger με παντζάρι
Πέντε υπέροχα κορίτσια από τις Η.Π.Α. ομόρφυναν την καλοκαιρινή μας παρέα φέτος. Όλες απόφοιτες από επιφανή αμερικανικά πανεπιστήμια, αποφάσισαν να περάσουν στην Ελλάδα τις καλοκαιρινές τους διακοπές πριν επιστρέψουν για ακόμα σοβαρότερες μεταπτυχιακές σπουδές πίσω στην πατρίδα τους. Στα πλαίσια, λοιπόν, των στόχων που είχαν βάλει για να περάσουν ένα τέλειο καλοκαίρι, ήταν και η υγιεινή, σωστή διατροφή. Οφείλω να πω ότι τις ευγνωμονώ γι’ αυτό. Οι συζητήσεις μας κάτω από την ομπρέλα και πάνω στην ξαπλώστρα περί καλών και κακών τροφών, περί σωστής διατροφής και δίαιτας για το χάσιμο βάρους, περί του τρώω έξω ή μαγειρεύω στο σπίτι μου προσέφεραν ένα εξαιρετικό έδεσμα: το plant burger, ένα μπέργκερ από παντζάρια, όσπρια και πλιγούρι. Το σημαντικότερο προσόν του, για μένα τουλάχιστον που έχω πολλές επιφυλάξεις για την υγιεινή διατροφή, είναι η νοστιμιά του.
Το φτιάχνει το Plant Café Organic στο Σαν Φρανσίσκο, μια street food αλυσίδα με υγιεινά και νόστιμα πιάτα. Το highlight του είναι το plant burger με το ζωηρό κόκκινο χρώμα του εξαιτίας των παντζαριών. Τα κορίτσια μας τα έφτιαξαν ένα βράδυ που κάλεσαν «τους μεγάλους» για να μας αποδείξουν ότι το άνοστο δεν είναι συνώνυμο του υγιεινού.
Υλικά για 6 μπέργκερς
- 3 μικρά παντζάρια
- ½ φλιτζάνι φακές
- ½ φλιτζάνι πλιγούρι
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι μανιτάρια
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 κουταλιά του γλυκού φρέσκο θυμάρι
- ½ φλιτζάνι κάσιους
- αλάτι, πιπέρι
- 6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
- φέτες τυρί της αρεσκείας σας (οι Αμερικανιδούλες έβαλαν φέτα)
- μαρούλι
- ντομάτα
- γλυκιά τσίλι σος
Ετοιμάζουμε τα υλικά:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Τυλίγουμε τα παντζάρια σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Τα ξεφλουδίζουμε και τα ψιλοκόβουμε. Βράζουμε τις φακές σε 1½ κούπα νερό για 30 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Βάζουμε ½ κούπα νερό να βράσει. Μόλις αρχίσει το νερό να κοχλάζει, κλείνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι. Χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να απορροφήσει όλο το νερό και να μαλακώσει.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, επίσης ψιλοκομμένα και το φρέσκο θυμάρι. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν και να πιούν τα νερά τους για 5-6 λεπτά.
Χτυπάμε στο μούλτι τα κάσιους μέχρι να γίνουν σαν αλεύρι. Προσθέτουμε τα παντζάρια, το πλιγούρι, τα μανιτάρια με το κρεμμύδι και το θυμάρι. Τελευταίες προσθέτουμε τις φακές, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, το χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη και πλάθουμε έξι μπέργκερς. Τα τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με 4 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο, 5 λεπτά από την κάθε πλευρά.
Τα προσφέρουμε μέσα σε ψωμάκια με λαχανικά, τυρί, τσιλι σος ή οτιδήποτε άλλο μας αρέσει!