Ιταλιάνικη φασολάδα με μήλα
Οι δύο μηλιές-νάνοι που φύτεψα στον τοίχο του κλειστού κήπου ως καλλωπιστικά βγάζουν ελάχιστα μήλα, μικρά, στραβοχυμένα και ξινούτσικα, τόσο που ωμά δεν τρώγονται. Κάθε χρόνο για το καλό κάνω δύο-τρεις μηλόπιτες ή ένα βάζο σάλτσα (applesauce) για το χοιρινό. Φέτος ήρθε στην προσοχή μου μια συνταγή για φθινοπωρινή φασολάδα με μήλα. Είναι μια συνταγή ιταλική, καθόλου τυπική, που συνηθίζεται στην ορεινή βόρεια περιοχή του Trentino – Alto Adige, στο ιταλικό Τιρόλο. Με ενδιέφερε η ιδέα μιας φασολάδας χωρίς ντομάτα, κρεμμύδι, σέλινο, καρότο κλπ., όλα εκείνα δηλαδή που θεωρούμε απαραίτητα. Σίγουρα θα ήταν πιο ελαφριά και εύπεπτη.
Ξεκίνησα να την φτιάξω, λοιπόν, και βέβαια έκανα μερικές μικροαλλαγές: Όπως πάντα αντικατέστησα το βούτυρο με ελαιόλαδο και αντί για πιπέρι χρησιμοποίησα το κόκκινο ισπανικό πιμεντόν ντούλθε (κάτι ανάλογο με γλυκιά πάπρικα). Η μόνη άλλη προσθήκη ήταν χυμός λεμονιού και μελάσα ροδιού. Νομίζω ταίριαξαν πάρα πολύ και το τελικό αποτέλεσμα ήταν νόστιμο και πολύ διαφορετικό. Επειδή τα μήλα χυλώνουν πριν από τα φασόλια, μου βγήκε πιο πηκτή απ ό,τι περίμενα, αλλά όχι δυσάρεστα. Θα μπορούσα να την είχα σερβίρει και στο πιάτο να συνοδεύει ψητό χοιρινό.
Στο τραπέζι εγώ την συνόδεψα με ψιλοκομμένο νούμπουλο (κερκυραϊκό αλλαντικό από φιλέτο χοιρινό) και φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί.
Υλικά (για 6 μερίδες)
- ½ κιλό φασόλια άσπρα μικρά, μουλιασμένα από την προηγουμένη
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κιλό ξινόμιλα ή γκόλντεν, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες (8)
- ½ φλιτζάνι και 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας
- χυμός και ξύσμα ενός λεμονιού
- μπαχαρικά: 4 γαρίφαλα, μισό ξυλάκι κανέλα
- ζωμός λαχανικών
- 2 κουταλιές σιρόπι ή μελάσα ροδιού ή πετιμέζι
- αλάτι και πιπέρι μαύρο ή πάπρικα γλυκιά
- για συνοδευτικό: ψιλοκομμένο προσιούτο ή ανάλογο αλλαντικό
Οδηγίες
Περιχύνετε το μήλο με τον χυμό λεμονιού.
Ξεβγάζετε τα μουλιασμένα φασόλια και τα βάζετε να σιγοβράσουν μ’ ένα φύλλο δάφνης ώσπου να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν (40-60 λεπτά) σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Τα σουρώνετε πετώντας το δαφνόφυλλο και κρατώντας ένα μέρος του νερού.
Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το μισό φλιτζάνι λάδι και σοτάρετε το μήλο μαζί με τα μπαχαρικά σε υψηλή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να ροδίζει (γύρω στα πέντε λεπτά). Προσθέστε τα φασόλια και αρκετό ζωμό, ώστε να τα καλύψει και δυο πόντους παραπάνω, το ξύσμα λεμονιού και τη μελάσα. Αν ο ζωμός είναι σπιτικός ανάλατος, προσθέστε αλάτι (Εγώ, αν δεν έχω πρόχειρο σπιτικό, χρησιμοποιώ το έτοιμο ζελέ το ψυγείου, όχι τους κύβους).
Όταν βράσουν, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα σε πολύ χαμηλή για 20 λεπτά με μισή ώρα. Στο τέλος αραιώστε αν χρειάζεται με λίγο απ' το νερό που κρατήσατε και ελέγξτε για αλάτι. Όταν είναι έτοιμη η σούπα, προσθέστε το πιπέρι ή πάπρικα και τις κουταλιές ωμό λάδι.