Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι στα γρήγορα
Δεν είναι απαραίτητο να περάσετε μια μέρα στην κουζίνα για να ετοιμάσετε ένα πρωτότυπο, και όμορφο γιορταστικό τραπέζι.
Σαν ορεκτικό, μαζί με παγωμένο ροζέ κρασί, σαμπάνια ή παγωμένη βότκα, παρουσιάστε μια:
Πιατέλα με διάφορα κρύα ψαρικά: Φετάκια καπνιστό χέλι από την Αρτα, ή ρέγγα τουρσί, τη Σκανδιναβική σπεσιαλιτέ (θα βρείτε κονσέρβες στο ΙΚΕΑ και στα μεγάλα σουπερμάρκετ), και αν θέλετε, το πάντα ευπρόσδεκτο μπρικ. Στολίστε με κλωνάρια ρόκα ή άνηθο, ραπανάκια, και φετάκια καρότο, που μπορείτε να τα κόψετε σε σχήμα άστρου, και συνοδέψτε με λευκό ή μαύρο ψωμί, βραστά αβγά, ένα μπόλ με στραγγιστό γιαούρτι ανακατεμένο με κρέμα γάλακτος, και φέτες λεμόνι.
Μαζί με το υπέροχο γλυκοκαυτερό ζαμπόν, που θα το αλείψετε με το γλάσο και απλά θα το ζεστάνετε στο φούρνο, παρουσιάστε μια γαβάθα με κρεμμυδάκια τουρσί, αφού τα ζεστάνετε ελαφρά και τους προσθέσετε λίγο μέλι και σταφίδες. Ο πουρές από γλυκοπατάτες, που θα τον έχετε έτοιμο από την προηγούμενη και απλά θα το ζεστάνετε, καθώς και η νοστιμότατη σαλάτα με ρόκα και μαιτάρια θα συμπληρώσουν ιδανικά το εύκολο αυτό το μενού.
Για γλυκό σας προτείνω να παραγγείλετε μια σοκολατένια τούρτα με κάστανο, ή μια κλασική Saint Honoré.
Ζαμπόν με γλυκοκαυτερό γλάσο και κεράσια
Για 15-20 άτομα
Ολόκληρο ζαμπόν 5-6 κιλά
Για το γλάσο:
- 1 βάζο γλυκό κεράσι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά σούπας χοντροκομμένο μαύρο πιπέρι ή 1-2 κουταλιές ξερή κόκκινη πιπεριά (μπούκοβο)
- 3 κουταλιές σούπας βαλσαμικό ξύδι
- 1/2 βαζάκι cranberry sauce, ή μαρμελάδα Lingonberry (από το ΙΚΕΑ)
- 1 φλιτζάνι Μαυροδάφνη
- χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι, ή περισσότερο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 3-4 κουταλιές σούπας σιρόπι από γλυκό κεράσι
- 3 κουταλιές γλυκού σκόνη μουστάρδα
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Αδειάστε σε σουρωτήρι το γλυκό κεράσι, να στραγγίσει καλά από το σιρόπι.
Βάλτε το ζαμπόν σε σχάρα που θα τοποθετήσετε πάνω από ταψί, στρωμένο με αλουμινόχαρτο ή λαδόχαρτο (για να μην ταλαιπωρηθείτε στο πλύσιμο) και ψήστε για 45 λεπτά, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 180, μετά από τα πρώτα 10 λεπτά.
Φτιάξτε το γλάσο: Σε μικρή κατσαρόλα σοτάρετε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, για 5-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο, και σοτάρετε ακόμα μερικά δευτερόλεπτα. Βάλτε όλα τα υπόλοιπα υλικά του γλάσου, ανακατώστε πολύ χαμηλώστε τη φωτιά, και σιγοβράστε για 10-15 λεπτά, ανακατώνοντας συχνά, μέχρι να αρχίσει να δένει το γλάσο. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση, που πρέπει να είναι έντονη. Αφήστε να κρυώσει τελείως.
(Το γλάσο διατηρείται σκεπασμένο στο ψυγείο μέχρι 4 μέρες)
Βγάλτε το κρέας από το φούρνο, και με κοφτερό μαχαίρι χαράξτε μπακλαβαδωτά την επιφάνεια, σε βάθος περίπου 1/2 εκ. Μπήξτε μια οδοντογλυφίδα με ένα κεράσι στη μέση κάθε ρόμβου που θα σχηματιστεί. Αλείψτε το ζαμπόν πλούσια με το γλάσο, και συνεχίστε να ψήνετε, για άλλα 15-20 λεπτά, ανάλογα με το βάρος του κρέατος, αλείφοντας ξανά με γλάσο 2-3 φορές. Όταν το κρέας ζεσταθεί --το θερμόμετρο που θα μπήξετε στο κέντρο του κρέατος πρέπει να δείχνει 60 βαθμούς-- βγάλτε το από το φούρνο, μεταφέρετε το ζαμπόν σε ζεσταμένη πιατέλα ή, καλύτερα σε μεγάλο ξύλο κοπής, σκεπάστε με αλουμινοχαρτο και αφήστε να μείνει 10-15 λεπτά, προτού να το παρουσιάσετε στο τραπέζι ή στο μπουφέ.
Πουρές με γλυκοπατάτες και πορτοκάλι
Οι αμερικάνικες πορτοκαλιές γλυκοπατάτες καλλιεργούνταιπλέον και στην Ελλάδα, και κάνουν εντυπωσιακό πουρέ, αλλά και οι λευκές ντόπιες είναι εξίσου νόστιμες. Πολλαπλασιάστε τη συνταγή, ανάλογα με τους καλεσμένους σας.
Για 4-6 άτομα
- 1 κιλό γλυκοπατάτες (λευκές οι πορτοκαλιές) ψημένες με το φλούδι, ή βρασμένες, ξεφλουδισμένες και λιωμένες στο μύλο των λαχανικών (ποτέ στο μπλέντερ!)
- 1/4 φλιτζανιού βούτυρο ή μίγμα βούτυρο και ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι ή περισσότερο, χυμό από μανταρίνι ή πορτοκάλι
- 1/2 φλιτζάνι ή περισσότερη, φρέσκια κρέμα γάλακτος
- αλάτι
- 2 κουταλιές σούπας bourbon (αμερικάνικο ουίσκι)
- 1-2 κουταλιές σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- μπόλικο λευκό φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
Σε γαβάθα ανακατώστε τις λειωμένες γλυκοπατάτες με το βούτυρο, προσθέστε λίγο χυμό και κρέμα, όσο χρειάζεται για να κάνετε έναν αφράτο πουρέ. Οι ψητές γλυκοπατάτες χρειάζονται περισσότερο, ενώ οι βραστές λιγότερο. Βάλτε αλάτι, το ουίσκι, το μισό ξύσμα και μπόλικο πιπέρι. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση. Αν δεν πρόκειται να σερβίρετε αμέσως, βάλτε τον πουρέ σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, και ζεστάνετε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών, για 15-20 λεπτά.
Πασπαλίστε με το μαϊντανό και το υπόλοιπο ξύσμα, και σερβίρετε.
Σαλάτα με ρόκα, ωμά μανιτάρια, αβοκάντο, και καρύδια
Πολλαπλασιάστε τη συνταγή, ανάλογα με τους καλεσμένους σας.
- 2 ματσάκια ρόκα
- 1 - 1/2 φλιτζάνι λευκά μανιτάρια καθαρισμένα με χαρτοπετσέτα, και κομμένα σε λεπτά φετάκια
- 1/2 φλιτζάνι χοντροκομμένη καρυδόψιχα
Σάλτσα
- 3 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 4 κουταλιές βαλσαμικό ξύδι Καλαμάτας
- αλάτι
- 3 κουταλιές σούπας τυρί Roquefort ή Gorgonzola, λειωμένο με πηρούνι
- 1/2 αβοκάντο, καθαρισμένο από τη φλούδα, και κομμένο σε φετάκια
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Πλύνετε και στραγγίστε πολύ καλά τη ρόκα. Κόψτε και πετάξτε τα κοτσάνια. Με τα δάχτυλα κομματιάστε τα φύλλα, και ανακατώστε τα σε γαβάθα με τα μανιτάρια και την καρυδόψιχα.
Σε μπολ χτυπήστε το λαδόξυδο με όσο αλάτι θέλετε, για να κάνετε τη σάλτσα.
Προσθέστε και το ροκφόρ.
Την τελευταία στιγμή κόψτε και βάλτε το αβοκάντο στη σαλάτα, περιχύστε με τη σάλτσα, ανακατώστε και βάλτε πιπέρι.