Σε σπίτια με μωσαϊκά φτιάχνουμε τρουφάκια
Στο σπίτι μας το λέγαμε σαλάμι. Ένα μίγμα από πτι μπερ, κακάο, σοκολάτα, μαργαρίνη και καρυδόψιχα γινόταν σε χρόνο μηδέν ρολό σε λαδόκολλα κι έμπαινε στην κατάψυξη. Κοβόταν μετά σε στρογγυλές φέτες και έλιωνε στο στόμα - μια εθιστική βουτυρένια γεύση σοκολάτας. Δύσκολο να την περιγράψεις, αδύνατον όμως να την ξεχάσεις. Στο σπίτι μιας φίλης αργότερα με κέρασαν μωσαϊκό (με χαρά ανακάλυψα ότι ήταν το ίδιο αγαπημένο σαλάμι), αλλού το βρήκα ως κορμό. Δεν έχει σημασία το όνομα αλλά η ουσία: μπισκότο-σοκολάτα-λίπος η βάση και από κει και πέρα οι παραλλαγές όσες θέλεις. Ταιριάζουν όλα τα μπισκότα και οι ξηροί καρποί, μπορούν να μπουν αυγά, τα αποξηραμένα φρούτα του δίνουν μια άλλη υφή, η σοκολάτα μπορεί να μην λιώσει αλλά να μπει σε σταγόνες και να είναι μπίτερ, γάλακτος ή λευκή.
Στη δική μου εκδοχή το μίγμα βασίζεται σε όσο πιο άγλυκη κουβερτούρα γίνεται και οι ξηροί καρποί, κατά προτίμηση αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης, καραμελώνονται πριν ανακατευτούν με τα υπόλοιπα υλικά. Κι αντί για ρολό γίνονται μικρά μπαλάκια και τυλίγονται σε κακάο, σοκολάτα ή ό,τι άλλο σχετικό υπάρχει πρόχειρο στο σπίτι.
Τρούφες από μωσαϊκό
- 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, όσο πιο πικρή αντέχετε
- 100 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. γάλα
- 1 ποτηράκι ουίσκι
- 100 γρ. καραμελωμένα αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης
- 1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ
Για την επικάλυψη:
- τρούφα
- άγλυκο κακάο
- λιωμένη σοκολάτα
- θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς
Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα:
- 100 γρ. αμύγδαλα λευκά
- 50 γρ. ζάχαρη
Φτιάχνω πρώτα τα καραμελωμένα αμύγδαλα: Τα βάζω για λίγα λεπτά σε ταψάκι στο φούρνο, στους 200 °C, να καβουρντιστούν, προσέχοντας να μην καούν. Όταν πάρουν χρώμα, τα βγάζω και τα αφήνω να κρυώσουν. Σε ένα τηγανάκι βάζω τη μισή ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει να λιώνει (υπομονή, θέλει λίγο χρόνο), προσθέτω και την υπόλοιπη.
Όταν λιώσει, ρίχνω τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύω γρήγορα για ένα λεπτό, να καλυφθούν όλοι από την καραμέλα. Στην αρχή θα γίνουν μια σκληρή μάζα, μην τρομάξετε όμως, καθώς θα ζεσταίνεται πάλι το μίγμα θα μαλακώσουν και θα ξεχωρίζουν. Τους αδειάζω σε λαδόκολλα και τους αφήνω να κρυώσουν όσο ετοιμάζω το μίγμα του μωσαϊκού.
Σε μια κατσαρόλα βάζω την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια (χρησιμοποίησα μια με περιεκτικότητα 70% σε κακάο), το βούτυρο και το γάλα. Τα αφήνω να λιώσουν σε μέτρια φωτιά. Την τελευταία στιγμή πριν το βγάλω από τη φωτιά, προσθέτω το ουίσκι και ανακατεύω καλά.
Στο μεταξύ μέσα σε ένα μπολ σπάω τα μπισκότα με τα χέρια σε πολύ μικρά κομματάκια. Με ένα μεγάλο μαχαίρι χοντροκόβω τα καραμελωμένα αμύγδαλα. Μη μπείτε στον πειρασμό να τα βάλετε στο μούλτι, δεν τα θέλετε τόσο θρυμματισμένα! Τα ανακατεύω κι αυτά με τα μπισκότα. Από πάνω ρίχνω το μίγμα της σοκολάτας και με ένα κουτάλι τα γυρνάω να ανακατευτούν καλά.
Αφήνω για λίγο το μίγμα να κρυώσει και είτε το τυλίγω σε λαδόκολλα για το κλασικό σαλάμι, κορμό, μωσαϊκό ή όπως αλλιώς το λέμε, ή παίρνω μικρές ποσότητες, τα πλάθω σε μπαλάκια και τα τυλίγω σε όποιο υλικό επικάλυψης θέλω.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Μωσαϊκό: πες το κι έγινε
- Γλυκιά αφύπνιση
- Αχ, να 'χαμε ένα σοκολατάκι...
- Σοκολατάκια στο καταφύγιο
- Του σπιτιού μου η πραλίνα σοκολάτα
- Βραχάκια για μεγάλους και μικρούς
- Σοκολατένιο μωσαϊκό σε 4 πράξεις
- Τρουφάκια σοκολατένια δίχως κόπο
- Τα σοκολατάκια-παγάκια
- Τρουφάκια τιραμισού; Ναι αληθινά...
- Τα μεθυστικά μου τρουφάκια
- Κυβέρνηση με κορμό σοκολάτας