Τα κρητικά: σελινόπρασο ή πρασοσέλινο;
«Σεληνιασμό» θα πάθουμε γιατί πραγματικά είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο. Σελινόριζα, αγριόπρασα και σέλινο. Αυτά είναι τα τρία βασικά συστατικά της συνταγής που θα διαβάσετε αυτή την εβδομάδα. Συνήθως στην Κρήτη τα παντρεύουμε με κρέας χοιρινό, κόκκινη ή άσπρη σάλτσα. Σκέτα όμως βγάζουν όλο το άρωμα και τη γεύση τους. Με ξύσμα από λεμόνι ή νεράντζι, ακόμη παραπάνω. Η σελινόριζα καλό θα ήταν να «κρατάει» λίγο και αν δεν βρείτε αγριόπρασα δεν πειράζει, μια χαρά είναι και τα άλλα. Η απλότητα σε όλο της το μεγαλείο και... έλα να σεληνιαστούμε ντάρλινγκ.
Σελινόπρασο ή πρασοσέλινο, δεν θυμάμαι
Υλικά
- μπόλικο ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σελινόριζα καθαρισμένη και κομμένη σε μέτρια κομμάτια
- 6-7 αγριόπρασα κομμένα σε κομμάτια μήκους 5 εκατοστών
- 1 μάτσο σέλινο (φύλλα μόνο)
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- ζωμό λαχανικών ή νερό
- αλάτι, πιπέρι
- χυμό από ένα λεμόνι
- αλεύρι
- λίγο νερό
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη σελινόριζα και μετά από λίγο τα πράσα. Μόλις μαραθούν λίγο, ρίχνουμε και το σέλινο. Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις φύγει το αλκοόλ, προσθέτουμε ζωμό να τα σκεπάσει και λίγο παραπάνω.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο για ένα μισάωρο περίπου. Αλάτι και πιπέρι λίγο πριν το κατεβάσουμε και έτοιμο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με λίγο νερό να διαλυθεί. Σιγα - σιγά με μια κουτάλα προσθέτουμε σάλτσα από το φαγητό ανακατεύοντας, να ενωθούν τα υλικά μας. Περιχύνουμε το φαγητό μας και ανακινούμε λίγο την κατσαρόλα για να πάει η σάλτσα παντού.
Συνοδεύεται άριστα με μυζήθρα ή λίγη πικάντικη φέτα και λευκό κρασί.