Γαρίδες με μαραθόριζα και πορτοκάλι
Ένα πιάτο με ιδιαίτερη γεύση. Το άρωμα του πορτοκαλιού περνάει μέσα στις γαρίδες και αποκτούν πιο ντελικάτη νοστιμιά. Ενώ η μαραθόριζα (το γνωστό φινόκιο), διατηρώντας τη δική της γεύση, συμβάλλει, διακριτικά, στο τελικό αποτέλεσμα.
Υλικά
- 1 κιλό γαρίδες
- 4 μαραθόριζες
- 2-3 πορτοκάλια
- 4-5 κουταλιές της σούπας λάδι
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 1 σφηνάκι ούζο
- αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Πάρτε το ξύσμα απ' τα πορτοκάλια (2 κουταλάκια του γλυκού) και στη συνέχεια στύψτε τα ώστε να βγει 1½ κούπα χυμός. Βάλτε σ’ ένα κατσαρολάκι τον χυμό να βράσει και να μείνει ο μισός.
Καθαρίστε τις γαρίδες καλά (αφαιρώντας το κέλυφος* και το μαύρο λεπτό τους έντερο) και σοτάρετέ τες με το λάδι και το βούτυρο. Αλατοπιπερώστε και βγάλτε τες απ’ το τηγάνι. Στο βούτυρο που απόμεινε μες στο τηγάνι ρίξτε τον βρασμένο χυμό του πορτοκαλιού και το ξύσμα. Σβήστε το με ούζο και φλαμπάρετέ το. Αφήστε το να βράσει 1-2 λεπτά.
Στο μεταξύ κόψτε σε φέτες τις μαραθόριζες - πρώτα στα δυο και μετά το κάθε κομμάτι λοξά - και σοτάρετε με λίγο λάδι. Προσθέστε το αλατοπίπερο κι αφήστε να μαλακώσουν ελαφρώς, χωρίς να λιώσουν.
Σερβίρισμα
Στρώστε τις μαραθόριζες στην πιατέλα και βάλτε πάνω τους τις γαρίδες. Περιχύστε με τη σάλτσα του πορτοκαλιού και διακοσμίστε με φέτες απ’ το πορτοκάλι.
* Μην πετάξτε τα κεφάλια τους, μπορείτε μ’ αυτά να κάνετε μια σούπα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- H νοστιμιά στο κεφάλι βρίσκεται
- Γαρίδες αρωματικές κι ανάρπαστες
- Γαρίδες σε σάλτσα πορτοκάλι
- Γαρίδες μαρινάτες και τα εξωτικά μυστικά τους
- Μεζέδες για Μουντιάλ, IV: γαρίδες κοκτέιλ απ' την Πορτογαλία
- Ανάμεσα σε σαγανάκι και γκασπάτσο
- Καυτερές γαρίδες στο τηγάνι
- Τα κρητικά: σαλάτα με αβοκάντο, μαραθόριζα και πορτοκάλι
- Απ' την Πόλη: αγκινάρες, γαρίδες και πράσινη μαγιονέζα