Βάλε καφέ να ζεσταθούμε
Ετοιμάζομαι για ταξίδι λίγων ημερών προς Ιταλία μεριά και, αφού τα αναγκαία και μονότονα (βλέπε εισιτήρια, μετακίνηση και διαμονή) κανονίστηκαν, έφτασε η ώρα για τα πιο ανάλαφρα, αυτά που με θρέφουν: πού θα φάμε, ο καλύτερος εσπρέσο πού σερβίρεται; Ποια τα κόλπα τους στα ροφήματα; Ψάξε - ψάξε έπεσα πάνω στην ιδέα του caffè corretto: ζεστός εσπρέσο ανακατεμένος με λικέρ, ενίοτε και με σαμπούκα ή μπράντι, που - όπως δηλώνει το όνομά του - “διορθώνει” τον συνηθισμένο καφέ. Εγώ κονιάκ είχα, αυτό θα δοκίμαζα. Πριν σπεύσω στην κουζίνα, εντόπισα παραλλαγή του με λίγο παγωτό βανίλια (“caffè affogato corretto” η ονομασία της), που λιώνει σχηματίζοντας παχουλή κρέμα - ο καλύτερος τρόπος να ανταπεξέλθουμε στο έξω κρύο. Βάλε καφέ να ζεσταθούμε, όπως «σβήσε το φως να κοιμηθούμε».
Καφές για 2 - τα απαραίτητα:
- ένα φλιτζάνι κονιάκ ή μπράντι
- δύο φλιτζάνια γεμάτα ως τη μέση με ζεστό εσπρέσο
- 2 μικρές μπάλες παγωτού βανίλιας ή όποιας γεύσης προτιμάτε
Και τα προαιρετικά:
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζέστανα το κονιάκ (ή το μπράντι) και πρόσθεσα την κανέλα. Μετά από λίγο και τη ζάχαρη, ανακάτεψα, μόλις είδα πως η ζάχαρη λιώνει τα άφησα να ζεσταθούν λίγο ακόμα - όχι όμως να βράσουν - και απέσυρα από τη φωτιά.
Ετοίμασα δύο αχνιστά φλυτζάνια καλού εσπρέσο, τα άδειασα σε πιο άνετα ποτήρια και προσεκτικά έχυσα μέσα το ζεσταμένο και αρωματικό πια κονιάκ. Μοίρασα τις μπάλες παγωτού που λόγω ζέστης μεμιάς έλιωσαν και έγιναν στο πρώτο κιόλας ανακάτεμα κρέμα αφράτη. Το κονιάκ σταδιακά βυθίζεται και πάνω του στέκεται ο καφές. Κανέλα σε σκόνη ή και λίγο τριμμένο τζίντζερ, αν ανήκετε στους ψαγμένους και εξοπλισμένους.
Επαναλάβετε ξανά και ξανά, μέχρι να ζεσταθείτε!
[Η Μαριάννα Μπούτου είναι φίλη bostanistas]