Η σούπα της Δευτέρας: με τορτελίνι, σπανάκι, τυρί
Δεν έχω καταλήξει ποιας τον ομφαλό προτιμώ: της Αφροδίτης ή της Λουκρητίας Βοργία. Ποτέ δεν θα μάθουμε ποιας το τόσο ιδιωτικό σημείο κρυφοκοίταζε από την κλειδαρότρυπα ο κάπελας ή ο μοναχός που στη συνέχεια, για να δώσει διέξοδο στον πόθο του για την ομορφιά που αντίκρυσε, έφτιαξε, μιμούμενος το σχήμα του, το πρώτο τορτελίνι. Είναι τόσο θελκτικά τα άτιμα! Με το στριφογυριστό τους σχήμα, τόσο ώστε να χωράει η άκρη της γλώσσας και την τόση/όση γέμιση γύρω από την τρυφερή, καλοπλασμένη ζύμη.
Σαφέστατα υπερέχουν τα φρέσκα έναντι των «μακράς διαρκείας, στεγνά». Κι έχουμε να διαλεξουμε στο εμπόριο: με γέμιση τυριών, σπανάκι/ρικότα, προσούτο, μανιτάρια. Σε δυο λεπτά μέσα είναι έτοιμα, επιπλέουν στο καυτό νερό και μετά με λίγο βούτυρο, πιπέρι και μπόλικο τριμμένο τυρί προσφέρουν κάτι από την εκπλήρωση που ένιωσε και ο πρώτος διδάξας, οφθαλμολάγνος εμπνευστής τους.
Πέραν αυτού, από την Μακαρονάδα της Πέμπτης μεταπηδούν και στη Σούπα της Δευτέρας.
Σούπα με τορτελίνι, σπανάκι και τυρί
- 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ½ κουταλιά βούτυρο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- μπούκοβο
- ¼ φλιτζ. αλεύρι
- 3 φλιτζ. ζωμό χορταρικών ή κοτόπουλου
- 1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα στο χέρι
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
- 250 γρ. τορτελλίνι (με προσούτο ή τυρί)
- ½ φλιτζ. τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας
- 300 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και πλυμμένο
- ½ φλιτζ. γιαούρτι πλήρες
- αλάτι και πιπέρι
- φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού ή 2 κουταλιές πέστο βασιλικού
Στην κατσαρόλα της σούπας ρίχνω το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Μόλις αρχίσουν να τσιτσιρίζουν, βάζω το κρεμμύδι να ροδίσει για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτω μετά το σκόρδο και το μπούκοβο (στη μύτη του κουταλιού ή ανάλογα πόσο δυνατή θέλω τη σούπα) και τα γυρίζω όλα μαζί για 1 λεπτό περίπου. Πασπαλίζω με το αλεύρι και, πάλι για 1 λεπτό, ανακατεύω.
Έχω δίπλα σε κατσαρόλι τον ζωμό πολύ ζεστό. Τον ρίχνω στην κατσαρόλα, τα ντοματάκια που 'χω ψιλοκόψει, τον πελτέ και τα τορτελίνια. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και τα αφήνω για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα τορτελίνια. Αυτό ισχύει αν μαγειρεύω τα ξερά, αν είναι φρέσκα προσθέτω τα τορτελίνι μετά από 5 λεπτά και τα αφήνω για 2-3 μόνο.
Στη συνέχεια προσθέτω το τριμμένο τυρί στην καυτή σούπα – φαντάζεστε ήση πόσο ωραία λιώνει - το σπανάκι, ανακατεύω καλά, το γιαούρτι, ξαναανακατεύω, αλάτι και πιπέρι. Προτού αποσύρω, αρωματίζω με τον βασιλικό ή το πέστο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Η σούπα της Δευτέρας: ντοματόσουπα μεν, αλλά...
- Η σούπα της Δευτέρας: με ψημμένο μπρόκολο & κουνουπίδι
- H σούπα της Δευτέρας: κρεμμυδόσουπα του μπιστρό
- Η σούπα της Δευτέρας: καροτόσουπα μεν, αλλά...
- Η σούπα της Δευτέρας: παριζιάνικη μπιζελόσουπα
- Η σούπα της Δευτέρας: κόκκινη φακή με αρώματα
- H σούπα της Δευτέρας: αλά τούρκα ή αλ' ιταλιάνα;
- Η σούπα της Δευτέρας: κατακόκκινη και καπνιστή
- H σούπα της Δευτέρας: ψημμένη κολοκύθα και κατσικίσιο τυρί
- Μετά τους κουραμπιέδες: σούπα με πράσα
- Η σούπα της Δευτέρας: φασολάδα μεν αλλά...
- H σούπα της Δευτέρας: μια ανάσα πριν την άνοιξη
- Τορτελίνο ή ομφαλός της Αφροδίτης
- Η σούπα σου με χόρτασε
- Η σούπα της Δευτέρας: κατάλληλη άνω των 18