Υπάρχουν και πιπεράτα γαλλικά φιλιά
Τα κατά παράδοση γαλλικά φιλιά (τα βρώσιμα) δίνονται το πρωί μαζί με τον καφέ: γλυκά, ενισχυμένα με κανέλα ή μαρμελάδα, μπόλικη ζάχαρη. Έτσι ξεκινάει με καλούς οιωνούς η μέρα. Είναι και λίαν αγαπημένο παιδικό κολατσιό (όμως μην τους μάθετε από σεμνοτυφία, την αποκαρδιωτική λέξη αυγοφέτες). Όμως πώς θα τελειώσει η βραδιά; δεν μπορούμε να 'χουμε κάτι ανάλογο, τραγανό και χορταστικό με όλη την παρηγορία που φέρνει το ψωμί, ζεστό και τολμηρούλι για το έβγα της ημέρας;
Γαλλικά φιλιά για όλες τις ώρες
- 5 αυγά φρέσκα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κουταλιές ανάμικτο γιαούρτι με κρέμα
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 2 κουταλάκια πιπέρι, μαύρο ή λευκό
- 1 ½ κουταλιά ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμυδάκι (το λευκό και το τρυφερό από το πράσινο μέρος)
- 1 ½ κουταλιά ψιλοκομμένο κόλιανδρο (προαιρετικά)
- 8 φέτες ψωμί, οπωσδήποτε της προηγουμένης ή και δύο ημερών
- ελαφρύ καλό ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά βούτυρο
- κέτσαπ
- πάπρικα (καυτερή ή καπνιστή)
Χτυπάω μέσα σε ένα βαθύ, ευρύχωρο μπολ τα αυγά μαζί με το μείγμα γιαουρτιού/κρέμας, τα πράσινα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι και τον κόλιανδρο (αν τον επιλέξω).
Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά το μεγάλο βαρύ τηγάνι. Ρίχνω λάδι μέχρι να απλωθεί μόλις σε όλη την επιφάνεια του πυθμένα και μία κουταλιά βούτυρο.
Κόβω κάθε φέτα ψωμί διαγωνίως, σε τρίγωνα. Βυθίζω κάθε τρίγωνο στο μίγμα, σηκώνω λίγο να στάξει το περίσσευμα και κατευθείαν ακουμπώ στο καυτό τηγάνι.
Δυο τρία λεπτά απαιτούνται για κάθε πλευρά. Θέλω να ροδοκοκκινίσει καλά και να γίνουν τραγανά τα φιλιά αυτά, περισσότερο από τα παραδοσιακά γλυκά γαλλικά φιλιά. Κάθε ένα που ετοιμάζεται το αφήνω σε χαρτί κουζίνας για 1 λεπτό να φύγει το επιπλέον λάδι. Τα σερβίρω έχοντας δίπλα τους, σε ένα μπολάκι, την κέτσαπ την οποία έχω ενισχύσει με πάπρικα, είτε καυτερή (βαθμό κάψας επιλέγω εγώ) ή καπνιστή.
(Προσαρμογή και φωτο από το food52.com)