Γιατί προσφέρθηκα να μαγειρέψω γιορτινό γεύμα
Κάποιες στιγμές ένιωσα να επανέρχεται. Είμαι αποφασισμένη όμως να μην της επιτρέψω να εκφραστεί, όπως άλλοτε. Η μελαγχολία των γιορτών υπάγεται στην κατηγορία των συναισθημάτων, που η μακαρίτισσα η μάνα μου αποκαλούσε, περιπαικτικά, «ιδιοτροπίες πλουσίων». Φέτος, που δεν έχω προσδοκίες και δεν περιμένω από τη μέρα της γιορτής να μου φέρει όσα δεν έφερε μια ολόκληρη ζωή, μπορώ επιτέλους να την παρακάμψω, να ξεφύγω από τον ψυχαναγκασμό της. Για αυτό προσφέρθηκα να μαγειρέψω. Το σχεδίασα διαφορετικά αυτό το τραπέζι. Απαλλαγμένο από τα κλισέ των ημερών, χωρίς διαιτητικές ενοχές και χωρίς κάποια προσποίηση ευδαιμονίας. Οικονομικό ως καθημερινό και γιορτινό μόνο από πρόθεση.
Χοιρινό ψητό στην κατσαρόλα με καραμελωμένα κρεμμύδια
Με ελάχιστα αρτύματα και λίγο αληθινό λίπος ένα απλό κομμάτι χοιρινού, μελώνει και παίρνει όλη τη γλύκα των κρεμμυδιών.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 1 κιλό πλάτη (καθαρό κρέας, αφού ζητήσετε από τον κρεοπώλη σας να αφαιρέσει το μεσαίο, χοντρό κόκαλο)
- 1 κιλό κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 10 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση, κατά μήκος, αν είναι παχουλές
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- αφρίνα (άνθος αλατιού) και πιπέρι τριμμένο στον μύλο
- 1 κ.σ. βούτυρο ή χοιρινό λίπος
- μερικά ανθάκια από αποξηραμένο θυμάρι
- 1 φύλλο δάφνης
Αναμειγνύετε την αφρίνα με το πιπέρι και το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Τρυπάτε με τη μύτη ενός μαχαιριού το κρέας, σε διάφορα σημεία, και βυθίζετε στις σχισμές του τις σκελίδες του σκόρδου. Αλείφετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο το κρέας και το αφήνετε στην άκρη. Λιώνετε το λίπος ή το βούτυρο σε μια μαντεμένια κατσαρόλα και, μόλις ζεσταθεί καλά, ροδίζετε, προσεκτικά, το χοιρινό από όλες τις πλευρές του.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγομαγειρεύεται για 15 λεπτά. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, τη δάφνη και το θυμάρι και τα αχνίζετε σε γλυκιά φωτιά για λίγο. Σκεπάζετε και πάλι την κατσαρόλα και συνεχίζετε το σιγανό μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά, φροντίζοντας να διαβρέχετε το ψητό με το λίπος που αναμειγνύεται, σιγά-σιγά, με τους χυμούς του κρέατος, στον πάτο της κατσαρόλας, ενώ τα κρεμμύδια αρχίζουν να παίρνουν ένα όμορφο καστανο-χάλκινο χρώμα.
Είναι η στιγμή που το ψητό χρειάζεται κάποιο υγρό για να μη στεγνώσει. Μπορείτε να προσθέσετε ζεστό ζωμό κρέατος ή νερό, που θα το σκεπάζει κατά το ήμισυ, επιτρέποντας στα κρεμμύδια να καραμελώσουν καθώς θα χυλώνουν στον πάτο της κατσαρόλας. Δοκιμάζετε και, αν χρειάζεται, προσθέτετε αλατοπίπερο. Χαμηλώνετε όσο γίνεται τη φωτιά κι αφήνετε το φαγητό να μελώσει, καθώς θα σιγοψήνεται, για καμιά 30αριά λεπτά ακόμα.
Στη συνέχεια μεταφέρετε το ψητό σε μια πιατέλα, φροντίζοντας να διατηρηθεί ζεστό ενόσω συνεχίζετε το μαγείρεμα, σε χαμηλή πάντα φωτιά ώστε να συμπυκνωθεί όσος ζωμός απέμεινε για να πάρουν τα κρεμμύδια την υφή μιας κάπως αραιής κομπόστας. Κόβετε το κρέας σε ομοιόμορφες φέτες, το περιχύνετε με τα μισολιωμένα κρεμμύδια και σερβίρετε αμέσως.
Πουρές λαχανικών
Όταν όλα δείχνουν πως το ψητό δεν θα φτουρήσει, αυτός ο πουρές λαχανικών αποδεικνύεται σωτήριος. Οι ρέβες είναι ένα είδος γογγυλώδους ρίζας, που βρίσκεις τέτοια εποχή σε όλες τις λαϊκές αγορές. Μπορούν όμως να αντικατασταθούν από λαχανόγουλα, ραφανίδες ή λευκόσαρκα γουλιά.
Υλικά για 4 άτομα
- 4 καρότα, κομμένα σε κύβους ή ροδέλες
- 3 ρέβες (γογγύλια), κομμένες σε κύβους
- 4 πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ μικρό λάχανο, ψιλοκομμένο
- 2 πράσα, χωρίς τα φύλλα τους, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 2 κλωνάρια σέλινο-σέλερι, κομμένο σε ροδέλες
- 1 -2 κλαράκια μαϊντανό
- 50 γρ. βούτυρο
- 16 κυβάκια ψωμί, σοταρισμένα στο τηγάνι με βούτυρο
- αλάτι και πιπέρι
Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το κρεμμύδι και τα πράσα, τα καρότα, τις ρέβες τις πατάτες, το σέλινο-σέλερι και το λάχανο. Τα σκεπάζετε με 1 λίτρο, αλατισμένο νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 45 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα περνάτε από το μύλο των λαχανικών (ηλεκτρικό ή χειροκίνητο). Τα μεταγγίζετε και πάλι στην κατσαρόλα, προσθέτετε 30 γραμμάρια από το βούτυρο και ανακατεύετε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός πολτός. Σερβίρετε τον πουρέ σε ένα μπολ, συνοδεύοντας τον με τα κρουτόν του ψωμιού, που ροδίσατε στο τηγάνι με το υπόλοιπο βούτυρο.
Σημείωσης:
Αν σας αρέσουν τα αρώματα των μπαχαρικών, μπορείτε να τρίψετε πάνω από κρουτόν λίγο μοσχοκάρυδο ή ένα μείγμα τεσσάρων πιπεριών.