Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Βασιλόπιτα σαν τσουρέκι

της Αμαλίας Λογαρά Συνταγέςπίτα, βασιλόπιτα, Πρωτοχρονιά

Αναδιπλώσεις και όχι δυνατό και πολύωρο ζύμωμα. Αυτό είναι το βασικό μυστικό ώστε η βασιλόπιτα να γίνει αφράτη και λαχταριστή. Καλή επιτυχία και κυρίως καλή χρονιά για όλους!

Photo: festalcelebrations.wordpress.com
Photo: festalcelebrations.wordpress.com

Υλικά

  • 60 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 200 γρ. γάλα
  • 3 αυγά
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 850 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκια
  • 100 γρ. φρέσκο βούτυρο  
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας μαχλέπι
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι  του γλυκού μαστίχα τριμμένη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

Διαλύστε τη μαγιά σε ½ ποτήρι χλιαρό νερό. Προσθέστε ένα μέρος από το αλεύρι (περίπου 100 γρ.) ώστε να γίνει ένας χυλός. Αφήστε το σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Βάλτε το υπόλοιπο αλεύρι σε λεκάνη και ρίξτε το τριμμένο μαχλέπι, τη μαστίχα τριμμένη επίσης, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι. Ανακατέψτε τα όλα με το αλεύρι.

Κάνετε μια λακκούβα στη μέση. Εδώ βάλτε τα αυγά, χτυπημένα πολύ καλά με τη ζάχαρη, το γάλα, αρκετά ζεστό, και τη φουσκωμένη μαγιά. Ζυμώστε λίγο για να ενωθούν τα υλικά και στη συνέχεια, βουτώντας τα χέρια στο λιωμένο βούτυρο, ζυμώστε ελαφρώς αναδιπλώνοντας τη ζύμη σας.

Κάθε φορά βουτάτε τα χέρια σας στο βούτυρο και αναδιπλώνετε τη ζύμη μέχρι να τελειώσει το βούτυρο. Πρέπει να πετύχετε μια ζύμη μαλακιά και βουτυρένια. Αποφύγετε το πολύ ζύμωμα, προτιμήστε τις αναδιπλώσεις. Έτσι η ζύμη θα είναι πιο αφράτη. 

Καλύψτε με μεμβράνη τη ζύμη και σκεπάστε την. Βάλτε την σε ζεστό μέρος και αφήστε την να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν ξεσκεπάσετε τη ζύμη, πατήστε την με τα χέρια σας να ξεφουσκώσει. Κρατήστε κατά μέρος ένα μικρό κομμάτι από τη ζύμη και την υπόλοιπη βάλτε την σε ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών, στρωμένο με λαδόκολλα. Πατώντας την με την παλάμη σας, ισιώστε την να γεμίσει το ταψί. Με το ζυμάρι που κρατήσατε πλάστε το 2015 ή “Χρόνια Πολλά” κλπ και βάλτε το στο κέντρο του ταψιού. (Μπορείτε με το ζυμάρι να κάνετε κι άλλα, ευφάνταστα σχέδια, γιρλάντες, μαργαρίτες με αμύγδαλα σαν πέταλα και ένα μπαλάκι ζύμης στο κέντρο τους ή ό, τι άλλο φανταστείτε).

Βάλτε την να φουσκώσει ξανά και να διπλασιαστεί σε όγκο εκ νέου. Όταν πια φουσκώσει, αλείψτε την επιφάνεια με κρόκο αυγού διαλυμένο σε λίγο νερό και, αν θέλετε, πασπαλίστε με αμύγδαλα ψιλοκομμένα. Ψήστε 30-35 λεπτά σε μέτριο, προθερμασμένο φούρνο να ροδίσει.     

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αμαλίας Λογαρά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'