Τα κρητικά: μαρμελάδα μανταρίνι
Μετά τις γιορτές συνήθως νιώθω τόσο άσχημα για το φαγητό που έχω καταναλώσει που, πραγματικά, κάποιες στιγμές χάνω την εκτίμηση για τον εαυτό που και καταριέμαι την έλλειψη αυτοσυγκράτησης. Αυτό λέω τη μια στιγμή, από την άλλη όμως, πείτε μου, πόσο εύκολο είναι να αντισταθεί κάποιος στα γιορτινά εδέσματα που «στολίζουν» το τραπέζι μας κάθε χρόνο τέτοιες μέρες... για να μη μιλήσω για τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις δίπλες. Οι μέρες που ακολουθούν με γεμίζουν με άρνηση για οποιοδήποτε φαγητό, ακόμη και σαλάτα που υποτίθεται βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Άλλωστε με τέτοιο κρύο η σαλάτα θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόμουν να φάω.
Πηγαίνοντας μια βόλτα στη λαϊκή του Σαββάτου, λοιπόν, συναντήθηκα με κάτι μανταρίνια ντόπια και η πρώτη μου σκέψη ήταν μαρμελάδα! Ναι...ναι...άσχετο, το ξέρω, όμως ήταν η επιθυμία μου εκείνη τη στιγμή να ετοιμάσω μια μαρμελάδα που μοσχοβολάει μανταρίνι. Η γλυκιά και ταυτόχρονα λίγο πικρή γεύση της είναι αρκετά ιδιαίτερη και, εκτός από την κλασική συνταγή, πανω σε φρυγανισμένο ψωμί με βούτυρο, σας προτείνω να την συνδυάσετε με μια ποικιλία τυριών που έχουν ελαφριά πικάντικη γεύση, όπως γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή ένα ιταλικό πεκορίνο.
Μαρμελάδα μανταρίνι
Υλικά:
- 1 κιλό μανταρίνια της αρεσκείας σας
- 1 κιλό ζάχαρη
- χυμό απο ένα λεμόνι
Πλένουμε τα μανταρίνια μας καλά, τα σκουπίζουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Χωρίζουμε τη φλούδα από τη σάρκα και ξεβράζουμε τη φλούδα τρεις φορές για να ξεπικρίσει. Την αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει καλά και πάμε να ασχοληθούμε με τη σάρκα.
Κόβουμε τα μανταρίνια στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Στη συνέχεια τα βάζουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα που θα φτιάξουμε τη μαρμελάδα και τα πολτοποιούμε, όχι εντελώς, να κρατάνε λίγο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να πήξει αφαιρόντας τον αφρό από την επιφάνεια. Μην ξεχνάτε, ενας τρόπος για να δείτε αν έχει πήξει η μαρμελάδα είναι ρίχνοντας λίγη σε ένα πιατάκι του καφέ, το οποίο έχετε βάλει πριν στην κατάψυξη για λίγο να παγώσει. Αν η μαρμελάδα σταθεροποιηθεί, τότε είναι έτοιμη.
Την αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Γυρνάμε ανάποδα και έτοιμα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Τα ωραιότερα μανταρίνια της πόλης
- Κουμ-κουάτ και περγαμόντο: μαρμελάδα μυρωδάτη
- Μαρμελάδα μήλο Morir de Amor
- Αναθεωρώ τη μαρμελάδα λεμόνι (κι ας γίνομαι βαρετή)
- Εύκολη μαρμελάδα με μήλο και κανέλα
- Τίποτα δεν πάει χαμένο: αμυγδαλωτά με μανταρίνι
- Με λεμόνι και νεράντζι: ο βασιλιάς της μαρμελάδας
- Τίποτα δεν πάει χαμένο: μαρμελάδα από φλούδες
- Μαρμελάδα για τον φόβο των Χριστουγέννων
- Μαρμελάδα μανταρίνι χιώτικο με σοκολάτα
- Orangettes: γλύκισμα από φλούδες
- Μαρμελάδα φράουλα και τα κόλπα της