Τα μπριός της Θάλειας
Το σαββατοκύριακο ψαχούλευα τα κιτάπια των bostanistas, τα πρώτα μας κείμενα, και θυμήθηκα τη λάγνα ιστορία της Θάλειας Τσιχλάκη σε παριζιάνικο φόντο. Όταν την πρωτοδιάβασα, με πόση περιέργεια κατέβαινα από αράδα σε αράδα. Γραμμένη τόσο γλαφυρά και ζωηρά, λες και κρυμμένος σε μια γωνιά του ψηλοτάβανου διαμερίμαστος παρατηρείς με ενοχή ηδονοβλεψία την άσκηση ζωγραφικής με σοκολάτα. «Δάγκωσα τη μικρή μπριός και αυτή τη φορά ένιωσα τη ζεστή σοκολάτα να πλημμυρίζει το στόμα μου» - τούτη η φράση μαζί με το λίγωμα της ιστορίας με οδήγησαν στην κουζίνα για να δοκιμάσω - με μικρές παραλλαγές - τη συνταγή της για εύκολα, όπως φαίνονταν, μπριός γεμισμένα με σοκολάτα. Και τα κατάφερα:
Για 12 με 14 μικρά μπριός:
- 1 αυγό
- 70 γραμμ. ζάχαρη
- 70 γραμμ. βούτυρο σε κομμάτια
- 220 ml γάλα
- 500 γραμμ. αλεύρι για κάθε χρήση
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά διαλυμένη σε λίγο νερό
- 2 ή 3 κουβερτούρες - ανάλογα με το πόσο σοκολατένια τα προτιμάτε
Πρώτο σημαντικό βήμα: όλα τα υλικά για 15 λεπτά εκτός ψυγείου, να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου (αν και αυτές τις μέρες δεν απέχει και πολύ από εκείνη του ψυγείου).
Διαλέγουμε ένα βαθύ, άνετο μπολ (αν διαθέτουμε μηχάνημα για κέικ και ψωμιά ακόμα καλύτερα αλλιώς δουλεύουμε με το μίξερ χειρός). Γάλα, αυγό, ζάχαρη, βούτυρο - όλα ανακατεύονται μαζί και σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι. Προς το τέλος και τη διαλυμένη στο νερό μαγιά. Το μίγμα θα σφίξει πολύ, αν έχουμε μεγάλο μίξερ συνεχίζουμε, αν το ανακατεύουμε με χειρός συνεχίζουμε όσο αυτό αντέχει και όταν πιάσουν τα ζόρια ολοκληρώνουμε το ζύμωμα με το χέρι.
Βρέχουμε ελαφρώς τα χέρια μας, χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες και τις απλώνουμε σε σχάρα ή ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολα. Σπάμε τις σοκολάτες σε καρέ και τα μοιράζουμε στις μπαλίτσες: τις ζουλάμε λίγο στο κέντρο για να απλώσουν, τοποθετούμε ένα ή δύο κομμάτια σοκολάτας και τις ενώνουμε ξανά, να τα κλείσουν μέσα τους. Για μία ώρα αφήνουμε τη ζύμη ήσυχη σε ζεστό και ξηρό μέρος.
Θα φουσκώσουν αρκετά και προς το τέλος της ώρας ψήνουμε τα μπριός σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 μς 25 λεπτά. Μόλις ροδίσουν, κάνουμε το τεστ του μαχαιριού: βυθίζοντάς το και τραβώντας το έξω θα πρέπει να αφήνει ίχνη μόνο η λιωμένη σοκολάτα και όχι η ζύμη. Αν δεν έχουν ψηθεί καλά, τους δίνουμε 5 λεπτά ακόμα χαμηλώνοντας λίγο τη φωτιά.
Σε όσους δεν αρέσει η σοκολάτα - τι άνθρωποι! - μπορείτε να τα αφήσετε ως έχουν, σκέτα ψωμάκια, και αμέσως μετά το φούρνισμα, αχνιστά και τρυφερά, να τα γεμίσετε με μαρμελάδα ή μέλι.