Τα κρητικά: κουνέλι στο κρασί
Το κουνέλι το τρώμε πολύ στην Κρήτη. Ειδικά όταν είναι σπιτικό είναι ακόμη καλύτερο, αν και το κρέας του μπορεί να είναι λίγο πιο σκληρό. Μέχρι τώρα το έχουμε παντρέψει σε προηγούμενες συνταγές με ελιές και με κολοκύθια και πατάτες. Δεν γίνεται όμως να μη σας δώσω την απόλυτη συνταγή για κουνέλι που απαιτεί μόνο τρία υλικά: Κρασί ντόπιο, ελαιόλαδο και πολύ θυμάρι για το τέλος. Βασικός κανόνας είναι φυσικά να αφιερώσετε τον χρόνο ψησίματος που του χρειάζεται γιατί καθορίζει πολύ το αποτέλεσμα. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με πατάτες τηγανισμένες σε ελαιόλαδο ή και με ρύζι. Προσωπικά το απολαμβάνω σκέτο, χωρίς συνοδεία, επειδή είναι πολύ δυνατός μεζές και δεν θέλω να το μπερδεύω. Το κακό όμως είναι ότι δεν «φτουράει» μόνο του, όπως λέμε εδώ, δηλαδή δεν χορταίνει μια παρέα όταν το σερβίρουμε σκέτο. Αν δεν τρώτε το κουνέλι, μπορείτε εναλλακτικά να μαγειρέψετε με τον ίδιο τρόπο κοτόπουλο ή χοιρινό.
Κουνέλι στο κρασί
- 1 κουνέλι κομμένο σε μερίδες
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- μισό λίτρο κρασί κόκκινο σπιτικό
- αλάτι, πιπέρι
- μπόλικο θυμάρι
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ τηγάνι με βαρύ πάτο. Τσιγαρίζουμε το κουνέλι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
Όπως είναι δυνατή τη φωτιά, το σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μέχρι το κρέας να χωρίζει απο το κόκκαλο. Αλατίζουμε και προσθέτουμε πιπέρι. Λίγα δευτερόλεπτα πριν το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με πολύ θυμάρι. Σερβίρεται ζεστό.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Αχ κουνελάκι, ξύλο που σου 'μελλε να φας
- Κουνέλι κρασάτο με μανιτάρια
- Τα κρητικά: κουνέλι ριγανάτο, ανοιξιάτικο
- Κουνέλι ξεκαυκάλωτο απ' την Κρήτη
- Tο κουνέλι του Ψιλάκη
- Τα κρητικά: κουνέλι με πράσινες ελιές
- Τα κρητικά: κοτόπουλο στα κόκκινα με μακαρόνια και μυζήθρα
- Ομελέτα με άγρια χόρτα: όπως στην κρητική εξοχή
- Το ωραίο στιφάδο της Κυριακής και της σχόλης
- Κουνέλι «ζακυνθινό» με κρητικά τυριά
- Η μαυροδάφνη ταιριάζει στο κουνέλι
- Κουνέλι κατσαρόλας γεμάτο αρώματα