Καυτερές γαρίδες στο τηγάνι
Όλο τον χρόνο, αλλά ειδικά την περίοδο της νηστείας, δεν περνάει εβδομάδα χωρίς γαρίδες στο τραπέζι, σαν μεζέ ή φαγητό βασικό, με μακαρόνια ή ρύζι. Αγαπημένη μου εκδοχή η πιο εύκολη, εκείνες οι πικάντικες του τηγανιού. Αντί για κουρκούτι ή μαρινάδα έχω βρει ένα κόλπο που συνηθίζεται στις ασιατικές συνταγές και με το κοτόπουλο: τις μαρινάρω σε ασπράδι αυγού, έστω μία ώρα πριν το τηγάνισμα, μαζί με λίγο χοντρό αλάτι. Η σάρκα τους μαλακώνει και λειαίνει, μετά το μαγείρεμα προκύπτουν τρυφερές και τραγανές μαζί. Λαχανικά από δίπλα, για να χορτάσουμε, με μπόλικα μπαχάρια για παιχνιδιάρικη γεύση.
Για 2 άτομα:
- 500 γραμμ. γαρίδες καθαρισμένες
- 2 αυγά - το ασπράδι
- 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά και 2 κόκκινες καυτερές
- 1 χούφτα μανιτάρια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- κύμινο
- πάπρικα
- κόκκινο πιπέρι ή/και μπούκοβο
- αλάτι αρκετό (κατά προτίμηση χοντρό)
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
Καθαρίζετε τις γαρίδες. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζετε τη ράχη και αφαιρείτε το εντεράκι. Μπορείτε να αφήσετε την ουρά και το κεφάλι αλλά εγώ συνήθως, για ευκολία, τις καθαρίζω τελείως.
Τις ξεπλένετε και τις βάζετε σε ένα άνετο μπολ. Χωρίζετε το ασπράδι από τους κρόκους και ρίχνετε μέσα στο μπολ τα ασπράδια για να τις μαρινάρετε, μαζί με αρκετό χοντρό αλάτι και ανακατεύετε να καλυφθούν όσο πιο καλά γίνεται. Μπορείτε να τις αφήσετε έτσι ως και μια νύχτα αλλά τουλάχιστον για μία ώρα.
Κόβετε κρεμμύδι, πιπεριές και μανιτάρια σε μεσαία κομμάτια και τα αδειάζετε όλα μαζί σε δεύτερο μπολ. Προσθέτετε κύμινο, πάπρικα, κόκκινο πιπέρι ή μούκοβο και ανακατεύετε, να πάνε τα μπαχαρικά παντού. Ζεσταίνετε ένα άνετο τηγάνι (αν έχετε γουόκ, ακόμα καλύτερα), ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο, περίπου 4 κ.σ., και μόλις κάψει σοτάρετε τα λαχανικά μέχρι να ξανθύνει το κρεμμύδι, συνολικά για 3 με 4 λεπτά.
Ρίχνετε κατόπιν και τις γαρίδες και συνεχίζετε το τηγάνισμα ανακατεύοντας. Προς το τέλος το κρασί. Άλλα 3 με 4 λεπτά τηγάνισμα και ανακάτεμα μέχρι να εξατμιστεί - προσοχή, να μην παρατηγανιστούν οι γαρίδες! Με το πρώτο ρόδισμα αποσύρετε από τη φωτιά.
Τους ταιριάζει πολύ ρύζι μπασμάτι αλλά και σκέτες (χάρη στα λαχανικά) είναι αρκετά χορταστικές. Φυσικά δεν πετάμε κεφάλια και ουρές - φυλάγονται για να φτιάξουμε νόστιμο ζωμό.
[Η Βέρα Φλώρου είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr]
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- H νοστιμιά στο κεφάλι βρίσκεται
- Γαρίδες αρωματικές κι ανάρπαστες
- Γαρίδες σε σάλτσα πορτοκάλι
- Γαρίδες μαρινάτες και τα εξωτικά μυστικά τους
- Μεζέδες για Μουντιάλ, IV: γαρίδες κοκτέιλ απ' την Πορτογαλία
- Ανάμεσα σε σαγανάκι και γκασπάτσο
- Γαρίδες με μαραθόριζα και πορτοκάλι
- Απ' την Πόλη: αγκινάρες, γαρίδες και πράσινη μαγιονέζα
- Γαρίδες στο γκριλ: μεζές στα γρήγορα
- Γαρίδες σαγανάκι: στο τηγάνι ή το γκριλ;
- Γαρίδες κοκτέιλ με καυκαλήθρες, αλά Brown's
- Σουβλάκι... γαριδοσαλάτας και άπαντες προσκυνούν τον μάγειρα
- Γαρίδες πίρι-πίρι
- Γαρίδες και κοτόπουλο με κοχύλια (ζυμαρικά)