Κοτόπουλο για δύο, στη στιγμή
Εννοώ ολόκληρο πτηνό από σπίτι, όχι εκείνα τα απρόσωπα τεμάχια που δεν ξέρουμε από πού κρατάει η σκούφια τους και τι τα τάιζε η μαμά τους. Στο σουπερμάρκετ τα λένε «κοτοπουλάκια». Ζυγίζουν περίπου 450 γρ. κι απ’ ό,τι έχω μπορέσει να διαπιστώσω δεν είναι τεχνητοί νάνοι αλλά κοτόπουλα μοσχαναθρεμμένα πολύ μικρής ηλικίας. Λέω «για δύο» αλλά το καθένα μπορεί να αποτελεί και μία μόνο μερίδα, για φαγάδες ή έφηβους αρσενικού φύλου.
Στην Ευρώπη τα λένε poussin από το γαλλικό (αν και στην Γαλλία λέγονται και coquelets). Στην Αμερική έχουν τους τεχνητούς νάνους που λέγαμε, αποτέλεσμα διασταύρωσης με ένα άγριο αμερικανικό πτηνό. Λέγονται Cornish Hens και ζυγίζουν γύρω στα, ή πάνω από, 700 γρ. (εκεί οι μερίδες είναι μεγαλύτερες έτσι κι αλλιώς). Κατά τη γνώμη μου είναι σχετικά άνοστα και χωρίς πολύ ενδιαφέρον.
Λέω ότι γίνονται στη στιγμή αλλά υπερβάλλω ως συνήθως. Παίρνει μισή ώρα, όσο δηλαδή χρειάζεστε για να φτιάξετε τη σαλάτα και να στρώσετε το τραπέζι. Αν έχετε παραπάνω χρόνο, μπορείτε και να τα μαρινάρετε για μισή ώρα πριν.
Η προετοιμασία του είναι απλή: με κοφτερό ψαλίδι πουλερικών το κόβετε στη γραμμή της ραχοκοκαλιάς (ποτέ του στέρνου!) και το ανοίγετε σαν βιβλίο (ή “πεταλούδα”, ο διεθνής όρος είναι butterflied). Με το ανοιχτό μέρος προς τα κάτω το χτυπάτε μερικές φορές (ιδίως στις κλειδώσεις) με τον μουστά-μπάτη (έτσι λέγεται το εργαλείο κουζίνας που έχουμε για να χτυπάμε το κρέας, το ξέρατε; Κι εγώ τώρα το έμαθα!) ή κάτι άλλο βαρύ... ένα μπουκάλι λάδι, ας πούμε. Με το χτύπημα το κάνουμε πιο ομοιόμορφα επίπεδο για να ψηθεί εξίσου παντού.
Κάνετε μια μαρινάδα της αρεσκείας σας με λάδι, κάτι οξύ (κρασί, χυμό λεμονιού, μπαλσάμικο,) αλάτι (η σάλτσα σόγια) πιπέρι και αν θέλετε λίγη μουστάρδα ή σκόρδο λιωμένο και το αφήνετε μισή με μία ώρα. Αν δεν έχετε χρόνο, το πασαλείβετε καλά με τη μαρινάδα και το βάζετε σε ταψάκι σε πολύ ζεστό φούρνο (210 ως 220 °C) για μισή ώρα, γυρίζοντας μια φορά και ξαναπασαλείβοντας με την υπόλοιπη μαρινάδα. Μπορείτε να το κάνετε και στο γκριλ απλώς μην τοποθετήσετε τη σχάρα πολύ κοντά στην εστία της φωτιάς. Αν βαριέστε τη μαρινάδα, βάλτε σκέτο λάδι και αλατοπίπερο.
Εγώ έχω την τύχη να έχω μια ηλεκτρική τάβλα αντικολλητική και το φτιάχνω εκεί όπου παίρνει ακόμα λιγότερη ώρα, 10 λεπτά από κάθε μεριά. Με το ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα (κι αν φτιάχνετε ένα μόνο) μπορείτε να το κάνετε σε βαρύ αντικολλητικό τηγάνι σε μάτι της κουζίνας.