Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ζουμερό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςκέικ, ελαιόλαδο, πορτοκάλι, λεμονόκρεμα

Τα σημερινά κέικ - όπου απλά ανακατώνουμε βιαστικά τα διάφορα υλικά με το αλεύρι - είναι η εξέλιξη των γλυκών, γιορταστικών ψωμιών της αρχαιότητας και του Μεσαίωνα. Τα παλιά εκείνα πλούσια ψωμιά, με αβγά, γάλα, και βούτυρο που φούσκωναν με προζύμι, θέλουν ζύμωμα περισσότερο, σε δύο και τρία στάδια, και βέβαια επιπλέον χρόνο για να «ανέβουν». Από τη στιγμή που η σόδα και το μπέκιν πάουντερ διαδόθηκαν, στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα, τα κάθε λογής κέικ έγιναν παιχνίδι. Αυτό το ζουμερό και αφράτο κέικ είναι από το βιβλίο Olive Oil, from Tree to Table της Peggy Knickerbocker. Συνοδέψτε το με λεμονόκρεμα που το συμπληρώνει ιδανικά.

Photo: kitchenfrau.com
Photo: kitchenfrau.com

Για 8-10 άτομα

  • 2/3 φλιτζανιού φρέσκο πορτοκαλόζουμο
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 αβγά
  • 4 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 5 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ σε σιρόπι
  • 1 και 2/3 φλιτζάνι αλεύρι
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού μπέκιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • λεμονόκρεμα (προαιρετικά)

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλέιψτε με ελαιόλαδο ένα ταψί 20 εκ. που ανοίγει με ελατήριο και πασπαλίστε με αλεύρι. Σε γαβάθα ανακατώστε τον χυμό πορτοκαλιού με το μέλι, το ελαιόλαδο και τα κροκάδια των αβγών. Προσθέστε 3 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού και 3 κουταλιές τζίντζερ.

Σε άλλη γαβάθα ανακατώστε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το μπέκιν και το αλάτι. Χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα.

Ανακατώνονας με ξύλινο κουτάλι αδειάστε σιγά-σιγά τα υγρά στο μίγμα του αλευριού και αναμίξτε καλά. Με σπάτουλα ενσωματώστε προσεκτικά τη μαρέγκα στο μίγμα. Αδειάστε μέσα στο ταψί και ψήστε για 45 λεπτά περίπου, στην ίδια θερμοκρασία, μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο.

Photo: kitchenfrau.com
Photo: kitchenfrau.com

Ανοίξτε το ταψί και βγάλτε τα πλάγια. Αφήστε να κρυώσει τελείως το κέικ και πασπαλίστε, αν θέλετε, με άχνη ζάχαρη. Στολίστε με το υπόλοιπο ξύσμα πορτοκαλιού και το τζίντζερ και σερβίρετε μαζί λεμονόκρεμα, αν θέλετε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'