Ανοιξιάτικη τάρτα για πρωτάρες
Παρακαλώ να συνέλθουμε από τον εορτασμό της Παλιγγενεσίας. Κι όχι μόνο από τις καραγκούνες και τα σημαιάκια. Αλλά και την αψάδα της σκορδαλιάς και τον τηγανητό μπακαλιάρο. Άντε για σήμερα να ετοιμάσουμε μια αναλάφρη τάρτα, ζεστή μεν δροσερή δε, η δροσιά που βγαίνει από τα χλοερά κολοκύθια είναι μοναδική.
- 1 φύλλο έτοιμη σφολιάτα, ξεπαγωμένο
- 1 μεσαία κουταλιά (το λεγόμενο κουτάλι της κομπόστας) ανάλατο βούτυρο λιωμένο
- 1 μεγάλο κολοκύθι ή τόσα, παρόμοιοας διαμέτρου ώστε να καλύπτουν την επιφάνεια της τάρτας
- κατσικίσιο τυρί τύπου chevre
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 αυγό
Ανάβω τον φούρνο να ζεσταίνεται στους 190 βαθμούς, η σχάρα που θα υποδεχτεί την τάρτα στη μεσαία θέση. Ξετυλίγω με προσοχή την ξεπαγωμένη σφολιάτα και την μεταφέρω σε ένα σκεύος (τύπου πυρέξ) που το έχω καλύψει με χαρτί ψησίματος. Το χαρτί καλό είναι να περισσεύει μπολικό αριστερά και δεξιά – όταν θα 'χει ψηθεί η τάρτα, θα το πιάσω από τις δύο άκρες για να την βγάλω από το σκεύος. Ανασηκώνω στο χείλος του σκεύους τη σφολιάτα. Με ένα πινέλο βουτυρώνω τη σφολιάτα.
Κόβω τα κολοκύθια σε λεπτές, επίπεδες, ισόπαχες φέτες (αν εχω μαντολίνο ακόμη καλύτερα). Απλώνω τις φέτες μία μία με επιμέλεια και καλαισθησία, χωρίς να αφήνω κενά ή να στριμώχνω ανισομερώς. Ωραία και τακτικά. Από πάνω πασπαλίζω με το σεβρ που έχω θρυμματίσει σαν χοντρά ψίχουλα. Με τον μύλο του πιπεριού τρίβω άφθονο πιπέρι σε όλη την επιφάνεια. Και με το χτυπημένο αυγό περνάω με το πινέλο μου την όρθια άκρη της σφολιάτας, το γύρω γύρω.
Ψήνω για 2--30 ώσπου να φουσκώσει και να χρυσίσει η σφολιάτα. (Ενδιαμέσως, για κάμποσο, 5-7 λεπτά μεταφέρω την σχάρα και σε πιο χαμηλό σημείο του φούρνου για να βεβαιωθώ ότι το κάτω μέρος, το πολύ κρίσιμο για τη νοστιμιά, έχει ψηθεί.)
(Συνταγή από tartineandapronstrings.com)