Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα alternative ντολμαδάκια

του Κώστα Τσαούση Συνταγέςντολμαδάκια, ντολμαδάκια γιαλαντζί, πλιγούρι, σέσκουλο

Τα εναλλακτικά ντολμαδάκια μας έχουν τις εξής δύο διαφορές από τα κλασικά του είδους: Αντί για αμπελόφυλλα και λάχανο χρησιμοποιούνται τα φύλλα από τα σέσκουλα και το πλιγούρι αντί για ρύζι. Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της συνταγής είναι η ευκολία στη χρήση των υλικών και το ελάχιστο δυνατό μαγείρεμα.

Ξεκινάμε από τα σέσκουλα. Οπλιζόμαστε με υπομονή και τα «βαπτίζουμε» ένα προς ένα σε μια κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό. Η «βάπτιση» απαιτεί λίγα δευτερόλεπτα της ώρας. Ακολουθεί μια δεύτερη «βάπτιση». Αυτή τη φορά το ζεματισμένο φύλλο του σέσκουλου το βουτάμε στα γρήγορα σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό για να έρθει στα ίσα του και να βρει την τελική του φόρμα. Στη συνέχεια αναπαύεται πάνω σε απλωμένο απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αναπαύεται, στεγνώνει και αναμένει τη συνέχεια.

Τι απομένει; Η γέμιση αλλά και το καθάρισμα του σέσκουλου από τα σκληρά του μέρη και τα κοτσάνια. Ξεκινάμε από την προετοιμασία της γέμισης. Έχουμε μουλιάσει σε χλιαρό νερό το πλιγούρι για να αυγατέψει όπως έλεγαν οι παλιοί και προχωράμε με τα συνοδευτικά – ξερό και φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο και μάραθο. Όλα, αλλά και τα δύο τελευταία ιδιαίτερα, όσο πιο ψιλοκομμένα μπορούμε να πετύχουμε με το μαχαίρι. Επιπλέον ρίχνουμε στο μπλέντερ όλα τα μέρη από τα σέσκουλα και το... προϊόν θα συνδράμει τη γέμιση.
Με άλλα λόγια, δεν τα περνάμε τα υλικά από το τηγάνι με το λάδι κλπ. Τα αναμειγνύουμε με το πλιγούρι μαζί με ένα σφηνάκι με χυμό μοσχολέμονου και ραντίζουμε με καλό ελαιόλαδο. Αλάτι και πιπέρια κατά βούληση. Η γέμισή μας είναι έτοιμη. 

Τυλίγουμε τους εναλλακτικούς ντολμάδες χρησιμοποιώντας μικρά κατά το πλείστον κομμάτια από τα σέσκουλα. Το πόση γέμιση θα βάλουμε στο κέντρο του κομματιού θα το εκτιμήσουμε με το μάτι. Πάντως, καλό είναι να δουλέψουν τα δάκτυλά μας και να αφήσουμε τα κουταλάκια και τους μετρητές στην άκρη.

Τα ντολμαδάκια μας τα τοποθετούμε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα – ήδη ζεσταμένη - μαζί με ένα σφηνάκι χυμού από μοσχολέμονο και άλλο ένα από καλό ελαιόλαδο. Προσθέτουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό και σκεπάζουμε με βαθύ πιάτο. Δεν χρειαζόμαστε παραπάνω από ένα 10λεπτο, ίσα να ενωθούμε οι γεύσεις και τα αρώματα τους.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να κρυώσει. Όσο πιο κρύο τόσο το καλύτερο. Λειτουργεί και ως μεζές αλλά και ως κύριο πιάτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'