Τα κρητικά: κοτόπουλο με μπάμιες
Μαζί με την ηλιόλουστη ημέρα στο σπίτι με υποδέχτηκε ένα καλοκαιρινό φαγητό που, αν και είναι λίγο νωρίς, κλείνοντας τα μάτια και με μεγάλη ευκολία ένιωσα λίγο από καλοκαίρι. Όπως με όλα γύρω μου, τις μυρωδιές, τα χρώματα, τα λεπτά ρούχα, τα χρωματιστά ηλιοβασιλέματα. Αφήνω τα υπόλοιπα στη φαντασία σας και πάμε να μαγειρέψουμε χωριάτικο κοτόπουλο με μπάμιες. Στην Κρήτη συνηθίζουμε να παντρεύουμε τις μπάμιες με κρέας, κοτόπουλο ή αρνί. Ο ζωμός από το κρέας τους δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά, σε συνδυασμό με τη φρέσκια ντομάτα και το κρεμμύδι.
Κοτόπουλο με μπάμιες στον φούρνο
Υλικά
- 1 κοτόπουλο χωριάτικο κομμένο σε μερίδες
- 1 κιλό μπάμιες
- 3 μεγάλες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
- 1 κουταλιά πελτέ
- 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα στη μέση και μετά σε φέτες
- 1 ποτηράκι ξύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3 πατάτες μέτριες κομμένες στα μέτρα σας
- αλάτι, πιπέρι
- ελαιόλαδο
- νερό
Πλένουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να στραγγίξει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις μπάμιες με το ξύδι, τη ντομάτα, τον πελτέ, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Τα αφήνουμε για ένα μισάωρο ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Σε ένα ταψί βάζουμε τις μπάμιες με το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και απλώνουμε τα κρεμμύδια και τη ντομάτα να πάνε παντού. Ολοκληρώνουμε με το λάδι (όσο συνηθίζετε να βάζετε στα λαδερά σας, υπολογίζοντας και το λίπος από το κοτόπουλο) και νερό μέχρι τη μέση. Το σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αρχικά στους 220 βαθμούς και, μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε στους 180 για μιάμιση ώρα περίπου.
Λίγο πριν το κατεβάσουμε, το ξεσκεπάζουμε για να ροδίσει. Μια πράσινη σαλάτα είναι ό,τι πρέπει μαζί με ψωμί. Πολύ ψωμί..