Κεκάκια εναντίον Δευτέρας
Σε μια προσπάθεια να οργανώσω τα γεύματα της εβδομάδας τα βράδια της Κυριακής ετοιμάζω ό,τι μπορεί να μου χρησιμεύσει ως κολατσιό τις ώρες της πείνας στη δουλειά ή βραδινό για τις κουρασμένες επιστροφές στο σπίτι (κιμά ή μπιφτέκια, κέικ και μπισκότα - ό,τι μπορεί να διατηρηθεί σχετικά αναλλοίωτο εντός κατάψυξης). Προβλέποντας τη μελαγχολία της Δευτέρας και την πρωινή γκρίνια αποφάσισα χθες να ετοιμάσω μάφινς σοκολάτας, με συνταγή που κατέληξα μετά από πολλές προσθαφαιρέσεις. Καστανή ζάχαρη για μαλακή υφή και μετρημένη γλύκα και μόνο κακάο, όχι έξτρα σοκολάτα, για να διατηρηθεί η αφρατάδα τους πάνω από δύο μέρες. Η επιχείρηση «κεκάκια εναντίον Δευτέρας» ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
Για 12 μάφινς:
- 2 φλ. αλεύρι (240 γραμ.)
- 1 και 1/3 φλ. μαύρη ζάχαρη μαλακή
- ½ - 2/3 φλ. κακάο σε σκόνη
- 1 ½ κ.γ. baking powder
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 φλ. γάλα (240ml)
- 2 αυγά
- ½ φλ. και 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 - 200 βαθμούς και ζεσταίνουμε ένα μπρίκι για να λιώσουμε το βούτυρο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 3 λεπτά, να κρυώσει. Στο μεταξύ σε άνετο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, κακάο, μπέικιν, σόδα, αλάτι). Χτυπάμε τα αυγά με πηρούνι σε βαθύ πιάτο και τα αδειάζουμε σε ένα δεύτερο μπολ μαζί με το βούτυρο και το γάλα. Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά και τα αδειάζουμε στο μπολ με τα στετερά. Με σπάτουλα φέρνουμε το μίγμα μερικές στροφές για να ομογενοποιηθεί, δεν το παρακάνουμε όμως (όσες λιγότερες κινήσεις, τόσο πιο αφράτο).
Εδώ θα χρειαστούμε φόρμα-ταψί για μάφιν ή μπολάκια αλουμινένια μιας χρήσης. Αν διαθέτουμε το ταψί γεμίζουμε κάθε θήκη με ένα χαρτάκι για μικρά κέικ ή απλώς την βουτυρώνουμε ελαφρά. Το ίδιο κάνουμε και με τα μπολάκια. Μοιράζουμε το μίγμα γεμίζοντας τις θήκες παρά ένα δάχτυλο και φουρνίζουμε στην ίδια θερμοκρασία για 18 ως 20 λεπτά αυστηρά. Χρονομετρούμε για να είμαστε ακριβείς, λίγο ψήσιμο παραπάνω και τα μάφινς θα στεγνώσουν. Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα προς το τέλος, όταν βγαίνει καθαρή κλείνουμε τον φούρνο. 10 λεπτά υπομονής ακόμα για να κρυώσουν καλά και απευθείας στο τραπέζι. Αλλιώς, μισή ώρα ακόμα στον πάγκο να κρυώσουν καλά και από εκεί σε καλά κλεισμένο τάπερ.
* Η Αμάτα Σκουλούδη είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Κέικ σοκολάτα με ουίσκι και λεμόνι
- Φινανσιέ: στο χρηματιστήριο των γλυκών
- Κοπάνα στην κουζίνα: Κολλητικό κέικ μπαχαρικών
- Κέικ φιστικάτο
- Λάβα μου σοκολατένια
- Αυτό το κέικ είναι για όλους
- Μαστίχα Χίου και στα μάφινς!
- Το κέικ της απιστίας
- Σοκολατένιο κέικ χωρίς αυγά και γάλα
- Βάζω τα brownies, βάζεις το παγωτό;
- Κέικ μπανάνα-σοκολάτα, γλύκισμα και κολατσιό
- Υπερ-σοκολατένια cupcakes, χωρίς αλεύρι
- Σουφλέ με μαύρη και λευκή σοκολάτα
- Brownies για το κρύο, φουλ στη σοκολάτα
- Cupcakes νηστίσιμα με πορτοκάλι και λικέρ
- Μάφινς σοκολάτας δίχως ίχνος ζάχαρης
- Brownies με ελαιόλαδο και για γενέθλια
- Κέικ λαχταριστό, σοκολατένιο