Πικάντικα κεμπάπ κοτόπουλου με λίγη δροσιά από δίπλα
Λόγω αλεξανδρινής καταγωγής δύσκολα καταδέχομαι να δοκιμάσω κεφτέδες ή κεμπάπ με κρέας αλλιώτικο από αρνίσιο ή, έστω, κιμά από μοσχάρι ανακατεμένο αρνί. Όταν, λοιπόν, τις προάλλες ο έμπιστός μου χασάπης επέμενε να αγοράσω κάμποσο καλό κιμά κοτόπουλου και να φτιάξω με αυτόν μπιφτέκια σαν κεμπάπ, επιφυλακτική άρχισα να ψάχνω συνταγές και τρόπους για να νοστιμέψω το, ομολογουμένως, άνοστο (σε σχέση με το αρνίσιο) κρέας. Μπαχαρικά αρκετά, κύμινο, κανέλα και αλατοπίπερο από το πλάσιμο ακόμα για να νοστιμέψει το μίγμα των μπιφτεκιών. Δίστασα να τα ψήσω στον φούρνο, φοβήθηκα μη στεγνώσουν, και προτίμησα το τηγάνι, απλούστερο και πιο γρήγορο. Με την πρώτη κιόλας μπουκιά άλλαξα γνώμη: τα μπιφτέκια έγιναν ανάλαφρα και κάτι παραπάνω από νόστιμα, τηγάνισα πίτες, έφτιαξα στα πεταχτά και μια σάλτσα γιαουρτιού, για την αναγκαία δροσιά μετά το πικάντικο, και με μαγείρεμα 20 λεπτών χορτάσαμε ωραία τέσσερα άτομα.
Υλικά για 4:
- 1 ½ κιλό κιμάς από μπούτι κοτόπουλου*
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.σ. κύμινο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
- λίγα φύλλα μαϊντανού
- αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λάδι για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα γιαουρτιού και το σερβίρισμα:
- 250 γραμμ. καλό γιαούρτι
- μισό αγγούρι ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
- 8 πίτες
- λίγο φρέσκο δυόσμο
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τον κιμά (αφού ξεπαγώσει καλά αν είναι στην κατάψυξη) και προσθέτετε το κρεμμύδι, το κύμινο (αν σας αρέσει η γεύση του, όπως εμένα, βάλτε παραπάνω από μία κουταλιά της σούπας), το ελαιόλαδο, την κανέλα, το σκόρδο και τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι με φειδώ. Ζυμώστε με τα χέρια σας μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και πλάστε 7 με 8 μακρόστενα κεμπάπ - μπιφτέκια ή 10 με 12 μικρότερα.
Στο μεταξύ ζεστάνετε ένα δάχτυλο λάδι σε βαθύ, με χοντρό πάτο τηγάνι και σε μεσαία προς δυνατή φωτιά, αν έχετε μαντεμένιο ακόμα καλύτερα.
Όσο το λάδι ζεσταίνεται ετοιμάστε στα γρήγορα τη σάλτσα με το γιαούρτι. Αδειάστε το γιαούρτι σε ένα μεσαίο μπολ, μαζί και το ψιλοκομμένο αγγούρι, ελαιόλαδο, δυόσμο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε και αφήστε την στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστούν τα μπιφτέκια.
Μόλις το λάδι κάψει, τηγανίστε τα μπιφτέκια σε δύο δόσεις γυρίζοντάς τα από όλες τις πλευρές, να ροδίσουν καλά. 12 με 15 λεπτά το πολύ θα χρειαστούν για κάθε τετράδα. Απλώστε τα σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί και ετοιμάστε τις πίτες.
Μπορείτε να τις ζεστάνετε για λίγο σε ψηστιέρα μέχρι να ροδίσουν ή να τις ψήσετε στον φούρνο για 10 λεπτά, στους 170 βαθμούς, αφού τις αλείψετε με λάδι και ρίγανη. Εγώ προτιμώ την ανθυγιεινή αλλά νόστιμη εκδοχή του τηγανιού: μόλις τελειώσω με τα μπιφτέκια δεν αποσύρω το τηγάνι από τη φωτιά αλλά στο ίδιο καυτό λάδι τηγανίζω τις πίτες μία προς μία. Προσθέτω προηγουμένως, αν χρειάζεται, λίγο λάδι ώσπου να τις καλύπτει σχεδόν. Περιμένω να ζεσταθεί ξανά και τηγανίζω για ένα λεπτό από τη μια μεριά και ακόμα ένα από την άλλη. Τραγανές και νόστιμες, με όλα τα αρώματα του μπιφτεκιού. Αφήστε τις επίσης σε πιάτο με χαρτί, να απορροφηθεί το περισσότερο λάδι.
Διπλώστε τις πίτες στη μέση, σαν τσεπάκι, και σερβίρετε βάζοντας από ένα μπιφτέκι στην καθεμιά, 2-3 φέτες ντομάτας και λίγο δυόσμο. Βγάλτε τη σάλτσα γιαουρτιού από το ψυγείο και μοιράστε από 1 γενναία κουταλιά σε κάθε πιάτο.
* Υ.Γ.: Στον χασάπη ζητήστε να περάσουν τον κιμά κοτόπουλου μία μόνο φορά από το χοντρό κόσκινο για να πλάθεται εύκολα, αλλιώς θα λασπώσει.
[Η Βέρα Φλώρου είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr]
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Πιο μυρωδάτα, πιο καυτερά!
- Νοστιμιά και αψάδα: μπιφτέκια λιβανέζικα
- Κεφτέδες ανατολίτικοι, καπνιστοί
- Η κότα της Κυριακής και της σωστής διατροφής
- Μπιφτέκια αλλιώτικα, με βασιλικό και κεφαλοτύρι
- Αραβική πίτα με σουτζούκι και παρελκόμενα
- Όταν το κοτόπουλο συνάντησε την παρέα της μουστάρδας, των μανιταριών και του εστραγκόν
- Μπολονέζ; Όχι! Σάλτσα με κιμά κοτόπουλου και κάρυ, ναι...