Τα κρητικά: ντάκος πειραγμένος
O ντάκος είναι το σνακ για όλες τις ώρες εδώ στο νησί. Άλλωστε τώρα που μυρίζει καλοκαιράκι, και είμαστε έξω την περισσότερη ώρα, ένας δροσερός και νόστιμος ντάκος είναι ό,τι καλύτερο μαζί με τσικουδιά παγωμένη. Η κλασική συνταγή είναι παξιμάδι κρίθινο, τριμένη ντομάτα, ελαιόλαδο, άγρια ρίγανη, αλάτι και μυζήθρα. Αν και ακούγεται απλό, πιστέψτε με, θέλει μαστοριά και τρόπο ώστε το παξιμάδι να έχει την υγρασία που πρέπει, να μην υπερβάλλουμε στο λάδι και φυσικά η μυζήθρα να είναι ισοrροπημένη στη γεύση και το αλάτι.
Οι πρώτες ύλες καθορίζουν το αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά και αν δεν βρείτε μυζήθρα, μια χαρά είναι και η φέτα, αν και στη Βαρβάκειο αγορά, εκεί, στην Ευριπίδου, η κυρία Λαμπρία προτείνει το καλύτερο μαγαζί με κρητικά προϊόντα.
Ο ντάκος που θα σας ετοιμάσω είναι λίγο πειραγμένος, ανάλογα με τα δικά μου διατροφικά γούστα. Δεν μου αρέσει να βρέχω το παξιμάδι απευθείας, προτιμώ να ρίχνω λίγο νερό στη ντομάτα, που το κάνει πιο νόστιμο. Επίσης είναι σημαντικό να περνάτε τη ντομάτα απο τη χοντρή μεριά του τρίφτη και να μη την αλέθετε διότι έτσι δεν θα κατεβάσει υγρά. Να αλέσετε όμως ένα μικρό ξερό κρεμμύδι μέσα για να δώσει λίγο από το άρωμά του. Τέλος, εκτός από ελαιόλαδο από πάνω, προσθέστε και λίγο στο μείγμα. Μην τσιγκουνεύεστε τη ντομάτα, να βάλετε πολλή στο παξιμάδι. Όσο για την τσικουδιά, είπαμε, παγωμένη και φροντίστε να την μοιραστείτε με την καλύτερη παρέα.
Πειραγμένος ντάκος
Υλικά
- 4 παξιμάδια κρίθινα
- 1 μεγάλη, ζουμερή, ώριμη ντομάτα περασμένη από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι αλεσμένο
- ελαιόλαδο όσο εσείς θέλετε
- 1 κουταλιά ξύδι κόκκινο
- λίγο νερό για να γίνει ζουμερό το μίγμα μας και να βρέξει το παξιμάδι
- ρίγανη
- χοντρό αλάτι
- λίγα φύλλα κάπαρη (αν σας αρέσουν)
- χανιώτικη ξινομυζήθρα
- αλατσοελιές
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ντομάτα, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και το ξύδι. Προσθέτουμε νερό (3-4 κουταλιές) για να γίνει το μείγμα μας ζουμερό και αρτίζουμε με ρίγανη και αλάτι. Μην το παρακάνετε με το αλάτι επειδή θα βάλουμε και το τυρί από πάνω.
Σε ένα ρηχό πιάτο βάζουμε τα παξιμάδια και μοιράζουμε το μείγμα προσθέτοντας αρκετό υγρό για να βραχεί το παξιμάδι μας επειδή συνήθως θα κρίθινα παξιμάδια είναι λίγο σκληρά. Βάζουμε λίγα φύλλα κάπαρη σε κάθε παξιμάδι, από πάνω τη μυζήθρα και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Λίγες αλατσοελιές και έτοιμο!