Το χειροποίητο της Σαλονίκης: γλύκισμα των φίλων μου
Όταν ο χαλβάς από χαρούπι συνάντησε μια μαύρη σοκολάτα με προξενητή το ταχίνι.
Ένα απλό και εύκολο γλυκό - μα πολύ γλυκό! Πηγές της έμπνευσής μου ήταν μεταξύ άλλων ο σεφ Γκίκας Ξενάκης του εστιατορίου Aleria (επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Μεταξουργείο), ο Αλέξανδρος Δημητρίου με τις χειροποίητες σοκολάτες του από το Μενίδι και ο γείτονας Γιώργος με το πρατήριο του στην Χαροκόπου, έναν χώρο όπου βρίσκεις από καλό ζυμωτό ψωμί μέχρι χαλβά με χαρούπι.
Από τον Ξενάκη δανείσθηκα την ιδέα της χρήσης του χαλβά και ο Γιώργος μου έδωσε την πολυτελή δυνατότητα του πειραματισμού προτείνοντάς μου να δοκιμάσω τον χαλβά με το χαρούπι. Τέλος, η πρόκληση που λέγεται "Alexandros hand made chocolate" με περίμενε στον πάγκο της κουζίνας.
Ας πάμε όμως στην παρασκευή του γλυκού. Χρησιμοποίησα δύο μικρά κομμάτια χαλβά – το ένα, ο παραδοσιακός χαλβάς (ο άσπρος, ο σκέτος) ενώ το άλλο ήταν ο χαλβάς με το χαρούπι. Τα έκοψα όσο περισσότερο μπορούσα με ένα καλό μαχαίρι της κουζίνας και τα έριξα στο μπλέντερ. Για να τα βοηθήσω πρόσθεσα και ταχίνι (μια γεμάτη κουταλιά της σούπας – από το καλό ταχίνι της φίλης Ροζίνας Σταθοπούλου, το γένος Αργουδέλη από τον Πειραιά).
Αφού πήρε μερικές στροφές και το μείγμα άρχισε να γίνεται διαχειρίσιμο, έριξα σε αυτό και τη σοκολάτα του Αλέξανδρου. Εδώ θέλει μια μικρή παρένθεση το πράγμα. Η πιο εύκολη - και μεθυστική - ιστορία είναι το λιώσιμο της σοκολάτας. Σε ένα καλά ζεσταμένο σκεύος και με τη θερμοκρασία σταθερά υψηλή ρίχνουμε τα κομμάτια της σοκολάτας. Επέλεξα μια μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο με τζίντζερ.
Το μείγμα του χαλβά με το ταχίνι, μετά και την πρόσθεση και της λιωμένης χειροποίητης σοκολάτας, αφέθηκε να μάθει όλα τα μυστικά του μπλέντερ και να αποκτήσει μια υφή για βραβείο.
Το μείγμα σε ένα μικρό γυάλινο ποτήρι οδηγείται στο ψυγείο για να παραμείνει εκεί τουλάχιστον ένα βράδυ ξεχασμένο. Την επόμενη μέρα είναι έτοιμο να σερβιριστεί με τη συνοδεία λευκού σουσαμιού και σπασμένων στο γουδί αμυγδάλων και φουντουκιών. Α, και μια... ιδέα καλού μελιού στα δόντια ενός πιρουνιού δεν βλάπτει.
Υ.Γ.: Προς τιμήν του Περικλή, το γλυκό ονομάσθηκε «Χειροποίητο της Σαλονίκης».