Δεν είναι μόνο για βραστά τα παντζαρόφυλλα
Τα παντζάρια μου αρέσουν πάρα πολύ. Λατρεύω τη γήινη, ζουμερή γεύση τους και το βαθύ, κόκκινο χρώμα που έχουν. Κι ας βάφονται οι κατσαρόλες, οι πάγκοι εργασίας, τα τραπεζομάντηλα και πάει λέγοντας. Όμως, παρότι επίμονος κηπουρός και παρά το γεγονός ότι έχω “green fingers”, δεν έχω καταφέρει να τα καλλιεργήσω. Έκανα την τελευταία μου προσπάθεια στη ζαρντινιέρα μου στο Χαλάνδρι. Επί ματαίω φύτεψα για άλλη μια φορά φυτάκια με ιδιαίτερη φροντίδα, σε ειδικό χώμα, τον Σεπτέμβριο.
Τα πότιζα, τους έβαζα βιολογικό λίπασμα… ακόμα και καλημέρα τους έλεγα κάθε πρωί. Τα φύλλα τους μεγάλωσαν, ομόρφυνε η βεράντα μου αλλά κάτω από το χώμα δεν μεγάλωσαν ποτέ τα παντζαράκια μου.
Όταν, λοιπόν, είδα κι απόειδα, τα ξεπάτωσα και με τα φυλλαράκια έφτιαξα ένα εξαιρετικά νόστιμο ογκρατέν.
Υλικά
- 1 ½ κιλό παντζαρόφυλλα
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για να αλείψουμε το ταψί
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 1 ½ φλιτζάνι γάλα
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι
- 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
- 2 αυγά
- αλάτι, πιπέρι
- 1 ½ φλιτζάνι τριμμένη μυζήθρα ξερή
- 3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο, κομμένο σε μπουκιές
Εκτέλεση
Κόβουμε τα φύλλα από τα παντζάρια χωρίζοντας τα κοτσάνια από τα φύλλα. Βράζουμε τα κοτσάνια μόνα τους μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Τότε προσθέτουμε τα φύλλα. Σε 2-3 λεπτά τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα μεταφέρουμε σε τρυπητό. Τα πιέζουμε με χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα νερά και τα ψιλοκόβουμε.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε μπεσαμέλ: σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά με αναδευτήρα. Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε στο μείγμα τις σκελίδες το σκόρδο αφού προηγουμένως τις έχουμε λιώσει. Κατεβάζουμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και τη μυζήθρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C. Αλείφουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με λάδι και βάζουμε τις μπουκιές το ψωμί μια πρώτη στρώση.
Ανακατεύουμε τα παντζαρόφυλλα με τη μισή μπεσαμέλ και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τη στρώση του ψωμιού. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε το ογκρατέν να σταθεί 15-20 λεπτά πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.
Τρώγεται θαυμάσια σε θερμοκρασία δωματίου.