Ο θαλασσινός κεφτές
Είναι από τις πιο καθαρές καλοκαιρινές μου μνήμες. Χρόνια πριν, στην άγνωστή μου τότε Σίφνο, ένας φίλος μας δίνει οδηγίες για να φτάσουμε στα Σεράλια, τη μικρή παραλία κάτω από το Κάστρο. Σούρουπο, κατεβαίνουμε το δρομάκι και φτάνουμε σ’ ένα μέρος μοναδικό. Μια σταλιά παραλία, περιτριγυρισμένη από πανύψηλους βράχους κι ένας τόσος δα οικισμός, ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα.
Μια ταβερνούλα υπήρχε τότε όλη κι όλη, χωρίς μεγάλη ποικιλία, ούτε και εξεζητημένη κουζίνα. Καθίσαμε σε ένα τραπεζάκι στην άκρη της τσιμεντένιας πλατφόρμας, τόσο κοντά στο νερό που κάθε τόσο νομίζαμε ότι το κύμα θα σκάσει στα πόδια μας. Πολύ γρήγορα το τραπέζι γέμισε με μεζέδες και ολόφρεσκα ψαράκια.
Και το καλύτερο, ένα πιάτο με πεντανόστιμους χταποδοκεφτέδες. Δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό να φτιάξω κεφτέδες με χταπόδι κι έσπευσα στην κουζίνα να κλέψω το μυστικό. «Α, όλα τα υλικά που βάζεις στους άλλους κεφτέδες θα βάλεις κι εδώ», μου είπε η μαγείρισσα
Χταποδοκεφτέδες
- 1 μικρό χταπόδι, γύρω στα 800 γρ.
- 4 φέτες χωριάτικο ψωμί
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 1 κουταλιά φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
- 2 αυγά
- αλάτι και πιπέρι
- αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- ταραμοσαλάτα για το σερβίρισμα
Καθαρίζω το χταπόδι και το βάζω σε μια κατσαρόλα (χωρίς νερό γιατί θα βγάλει τα δικά του υγρά) σε μέτρια φωτιά να βράσει μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Το βγάζω και με ένα κοφτερό μαχαίρι και ένα πιρούνι το κόβω σε πολύ μικρά κομματάκια, περίπου σαν χοντροκομμένο κιμά, και το βάζω σε ένα μπολ. Το κόψιμο μπορεί να γίνει και στο μούλτι αλλά η υφή θα είναι διαφορετική.
Μουσκεύω για λίγο το ψωμί, το στύβω καλά και το προσθέτω στο μπολ με το χταπόδι. Ψιλοκόβω το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μυρωδικά και τα ρίχνω κι αυτά στο μπολ. Προσθέτω και τα αυγά και αλατοπιπερώνω (προσεκτικά το αλάτι, το χταπόδι έχει αρκετό από μόνο του).
Τα ζυμώνω καλά και με επιμέλεια (θυμηθείτε: όσο πιο καλό το ζύμωμα, τόσο πιο αφράτος ο κεφτές) και βάζω το μίγμα στο ψυγείο για μισή ώρα. Σε ένα βαρύ τηγάνι βάζω αρκετό λάδι να κάψει. Πλάθω το μίγμα σε μικρά κεφτεδάκια, τα αλευρώνω και τα τηγανίζω προσέχοντας μη ρίξω πολλά μαζί στο τηγάνι και ρίξω τη θερμοκρασία του λαδιού. Όταν ροδίσουν από τη μια πλευρά, τα γυρνάω να πάρουν χρώμα και από την άλλη. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάω σε χαρτί κουζίνας, να φύγουν τα πολλά λάδια.
Τα σερβίρω ζεστά με ένα λεμόνι και ένα μπολ ταραμοσαλάτα.