Γλυκοκαυτερό σορμπέ με φράουλες
Μια ασυνήθιστη γλυκοκαυτερή γρανίτα, που οι Γάλλοι σερβίρουν και στη μέση του γεύματος, ανάμεσα στα ψαρικά και τα κρεατικά. Ο συνδυασμός γλυκού με καυτερό ίσως φαίνεται αλλόκοτος, αλλά η ισορροπία στη γεύση είναι μοναδική.
Υλικά - για 1 λίτρο:
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2/3 φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι, κατά προτίμηση σανγκουίνι
- 2 κουταλάκια γλυκού κόκκους μαύρο πιπέρι σπασμένους ελαφρά σε γουδί
- 1 κιλό φράουλες πλυμένες και στραγγισμένες σε πετσέτα
- 1-2 κουταλιές σούπας βαλσαμικό ξύδι
Βάλτε σε μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και το πιπέρι να σιγοβράσουν για να πάρετε το γλυκοκαυτερό σιρόπι. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει τελείως τουλάχιστον για μία ώρα και στη συνέχεια σουρώστε το.
Στο μπλέντερ λιώστε τις φράουλες και, αν θέλετε το σορμπέ πολύ εκλεπτυσμένο, περάστε τον πολτό από σήτα. Ανακατώστε τις φράουλες με το σιρόπι, βάλτε και το βαλσαμικό ξύδι και παγώστε το μίγμα στην παγωτομηχανή ή σε απλωτό σκεύος, στην κατάψυξη. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να το ανακατώσετε με πιρούνι για να αφρατύνει μετά από 1-2 ώρες, όταν αρχίσει να σκληραίνει.
Σερβίρετε το σορμπέ στολίζοντας με φρέσκες φράουλες και αν το δώσετε σαν επιδόρπιο συνοδέψτε το με μπισκότα αμυγδάλου, λίγα φυλλαράκια δυόσμου ή σερβίρετε μαζί και μια μπάλα παγωτό καϊμάκι.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Μεθάω και με το άρωμα: φρέσκο λικέρ φράουλα
- Κάτω απ' τ' άστρα: σορμπέ σαμπάνιας στην Κέρκυρα
- Με τις πρώτες φράουλες
- Η πάβλοβα της απάτης
- Φράουλες και μέλι στην panna cotta
- Φράουλες και φραουλίτσες: μαρμελάδα
- Παγωτό φράουλα αλά Τσίτσιο Σουλτάνο
- Παγωτό καραμέλα, των παιδικών μου χρόνων
- Παγωτό μπανάνα-σοκολάτα, το πιο γρήγορο
- Παγωτό βανίλια (και) για μεσημεριανό
- Παγωτό ροδάκινο, για πριν και για μετά
- Σας αρέσει το γλυκό κόκκινο κρασί; Κάντε το γρανίτα
- Το λαχταριστό σπιτικό παγωτό σύκο
- Με ένα σορμπέ φράουλας δροσίζομαι...