Γλυκό και γρήγορα: με την ευκολία της φράουλας
Όσο τα μήλα ήταν στις δόξες τους, αδυναμία μου το πιο εύκολο γλυκό με μήλα, apple crisp κατά Αμερικάνους ή crumble κατά Βρετανούς και Αυστραλούς. Απλό, γρήγορο και χωρίς πολλά περιθώρια αποτυχίας, ό,τι και να πάει στραβά νόστιμο θα προκύψει. Όπου μήλα βάλε φράουλες, πόσο μάλλον τώρα που γλυκαίνουν ολοένα. Τους έχω αδυναμία: απλωμένες σε ρηχό μπολ, πασπαλισμένες με ζάχαρη, λίγο αλκοόλ (κουαντρώ ή γκραν μαρνιέ) και ξεχασμένες εντός ψυγείου για μια-δυο ώρες φτιάχνουν το απλούστερο γλύκισμα. Αποφάσισα να το κάνω level up: Με δυο-τρεις προσαρμογές στη βασική ιδέα του κραμπλ (χωρίς ξηρούς καρπούς για να έχει κρούστα ατόφια μπισκοτένια και αφαιρώντας τη βρώμη, που δεν πολυσυμπαθώ) το ετοίμασα σε λιγότερο από ώρα.
Crumble με φράουλες
(για 6 άτομα)
Για τη ζύμη:
- 1 και 1/3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 5 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- 200 γραμμ. βούτυρο
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
- 3 φλιτζ. φράουλες κομμένες σε μικρά κομμάτια
- χυμός από ένα λεμόνι
- 1/3 φιτζ. καστανή ζάχαρη
- 2 κ.σ. αλεύρι
- μία πρέζα αλάτι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ μεσαίο. Παράλληλα ζεσταίνουμε το βούτυρο ώσπου να λιώσει. Σε ένα μεγάλο, άνετο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν και τη ζάχαρη. Ένα ανακάτεμα με κουτάλι, κατόπιν το ξύσμα λεμονιού και το λιωμένο πια βούτυρο. Με μεγάλη ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε ώσπου η ζύμη να γίνει στερεή και να σχηματίσει μεγάλα κομμάτια. Στο ίδιο μπολ, την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστεί η γέμιση.
Κόβουμε στη μέση τις φράουλες, κατόπιν σε κομμάτια μικρότερα, προσέχοντας να μη χαθεί ο χυμός που προκύπτει από το κόψιμο, είναι πολύτιμος. Σε μεγάλα κέφια τρίβουμε 2-3 στη χοντρή μεριά του τρίφτη. Μαζί με τον χυμό του λεμονιού, την καστανή ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι τα αδειάζουμε σε βαθύ πιάτο. Γρήγορο ανακάτεμα, να ενωθούν όλα, και από εκεί στο βουτυρωμένο πυρέξ.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τρίβοντάς την σε μικρότερα κομμάτια, μέχρι να έχει όψη χοντροτριμμένου μπισκότου, την απλώνουμε άτακτα πάνω από τις φράουλες. Φουρνίζουμε στην ίδια θερμοκρασία (180 βαθμοί), για 40 ως 50 λεπτά, μέχρι το κραμπλ να ροδίσει και οι φράουλες να βγάλουν τους χυμούς τους, η γέμιση θα μοιάζει με πρόχειρη μαρμελάδα.
Αυτό ήταν - μετά το ξεφούρνισμα μισή ώρα υπομονής (για όσους αντέχουν) και μοίρασμα στα πιάτα με λευκό παγωτό ή μπόλικο καλό γιαούρτι. Για όσους αρέσκονται σε πειραματισμούς, λίγο κουαντρώ ή γκραν μαρνιέ στο μίγμα με τις φράουλες, πριν τον φούρνο, ταιριαστό και καλοδεχούμενο.
[Φωτογραφίες και διασκευή συνταγής από το virgieandhats.com]