Όταν η σαλάτα χορταίνει
Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει - ειδικά εκεί, στην κορυφή του μεσημεριού το καταλαβαίνεις πια για τα καλά - τα ζητούμενα στα μαγειρέματα συνοψίζονται στα “ευκολία, ταχύτητα, δροσιά”. Πάντοτε τέτοια εποχή έρχεται στο σπίτι ο καιρός για την ξεχωριστή μου σαλάτα με σουπιές που, έστω στην κουζίνα, φέρνει το καλοκαίρι λίγο πιο νωρίς. Χορταστική λόγω ζυμαρικών, φουλ του λαχανικού και ευωδιά θαλασσινού: η τέλεια δροσιά.
Για σαλάτα που θα χορτάσει 4:
- 1 πακέτο (500 gr) ζυμαρικά της αρεσκείας μας (βίδες, πένες, φιογκάκια)
- 2 με 3 καθαρισμένες σουπιές
- 2 κολοκυθάκια
- 2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές
- 2 φρέσκα κρεμμύδια
- 250 γραμμάρια αρακά, φρέσκο ή κατεψυγμένο
- 3 κουταλιές κάπαρη τουρσί
- ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι
- αλάτι και πιπέρι
Για το καθάρισμα των σουπιών ακολουθώ ευλαβικά τις οδηγίες της Αναστασίας Λαμπρία: Αρχικά τραβάω τα πλοκάμια τους και με ένα ψαλίδι αφαιρώ το στόμα και ό,τι βρίσκεται γύρω από αυτό. Στη συνέχεια κόβω το βασικό μέρος τους στο πλάι, αφαιρώ τα εντόσθια και το κόκκαλο και αφήνω κατά μέρος τον ασκό με το μελάνι, που θα πρέπει να αποκοπεί μετά μεγάλης προσοχής. Δεν τον πετώ ασφαλώς - ευκαιρία για ριζότο!
Περίπου μισή ώρα πριν ετοιμάσω τη σαλάτα αρχίζω μαρινάρισμα: σουπιές σε βαθύ σκεύος μαζί με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τον χυμό του λεμονιού. Λίγο πριν περιλάβω τα λαχανικά βάζω τα ζυμαρικά να βράσουν, με τον γνωστό τρόπο για τον γνωστό χρόνο - ένα λεπτό λιγότερο από τον αναγραφόμενο στη συσκευασία, τα θέλω «στο δόντι» (al dente).
Στο μεταξύ ψιλοκόβω πιπεριές, κρεμμύδια και κολοκυθάκια. Σε μια απλωτή κατσαρόλα ρίχνω ελαιόλαδο ώσπου να καλύψει τον πάτο της, περιμένω να κάψει και ξεκινάω με το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Ανακάτεμα μία φορά, έρχονται κολοκυθάκια και αρακάς. Πέντε λεπτά σοταρίσματος αρκούν, δεν πρέπει να μαγειρευτούν πολύ. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτω την κάπαρη και αλατοπιπερώνω δοκιμάζοντας. Κάπου εδώ τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, τα σουρώνω και τα στραγγίζω με κρύο νερό.
Η ώρα της σουπιάς: Τις κόβω σε ακανόνιστες λωρίδες και τις σοτάρω όπως και τα λαχανικά, σε χαμηλό και απλωτό σκεύος και δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά. Ίσα να ροδίσουν και να νοστιμέψουν από το λάδι, όχι να τηγανιστούν. Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνω τα λαχανικά, τα κομμάτια από τις σουπιές και ανακατεύω καλά. Δοκιμάζοντας προσθέτω αλάτι, πιπέρι και σίγουρα αρκετό λεμόνι. Αφήνω τη ζεστή ακόμα σαλάτα για περίπου 20 λεπτά να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και ξεκινάω απευθείας δοκιμή ή κάνω λίγη υπομονή: όσο περισσότερο μείνει ως έχει, τόσο πιο γευστικά θα γίνουν τα ζυμαρικά απορροφώντας τις γεύσεις των λαχανικών και της σουπιάς.
Εντός ψυγείου, με τη βοήθεια σφιχτής μεμβράνης, θα διατηρηθεί ως και δύο ημέρες χωρίς να χάσει τη νοστιμιά της.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Τα κρητικά: σουπιές με μάραθα και αβρωνιές
- Σήμερα, σουπιές: με σπανάκι
- Σουπιές ΙΙ: με σελινόριζα και πράσο
- Σουπιές με χόρτα και πλιγούρι
- Σουπιές με χορταρικά σε ευτυχή υμέναιο
- Ποντάρω στους συνδυασμούς: καλαμάρι με μαυρομάτικα
- Υγιεινή διατροφή της Μεσογείου: Νισουάζ
- Σουπιές, σπανάκι, σέσκουλα για νόστιμη νηστεία