Λιμοντσέλο πριν και μετά
Συνηθίζεται σαν digestif, στα ποτά δηλαδή που προορίζονται για το κλείσιμο του τραπεζιού. Θυμάμαι στις μαζώξεις της Κυριακής οι γονείς να το μοιράζουν στα ποτήρια μόλις σηκώνονταν από τα πιάτα τους, εγώ να ζητάω επίμονα δοκιμή και να μη παίρνω ούτε γουλιά. Μεγαλώνοντας κατάλαβα γιατί το προτιμούσαν στο τέλος, η λεμονένια γεύση του διαλύει τα λιπαρά του γεύματος που προηγήθηκε και σου φρεσκάρει τη γεύση. Ανάλαφρο και δροσερό όπως είναι, μου αρέσει πολύ και ως aperitif, ένα ποτήρι σου φτιάχνει το κέφι πριν καλά-καλά στρωθεί το τραπέζι. Από την πρώτη φορά που το ετοίμασα, χάρηκα με την ευκολία του και κάθε μήνα φρεσκάρω τα μπουκάλια του ψυγείου μη και ξεμείνω.
Για περίπου 2 μπουκάλια λικέρ:
- 10 ακέρωτα λεμόνια, κατά προτίμηση βιολογικά
- 1 λίτρο βότκα
- 500 γρ. ζάχαρη
- 500 ml νερό
Πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα ξεφλουδίζουμε με ένα μικρό μαχαίρι ή με το βολικό εργαλείο για ξεφλούδισμα - όχι μεγάλα κομμάτια φλούδας, λίγο πιο χοντρά από ξύσμα. Προσέχουμε ώστε να μη φτάσουμε ως το λευκό της μέρος γιατί αυτό θα πικρίσει το ποτό.
Διαλέγουμε ένα μεγάλο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, ρίχνουμε τις φλούδες από τα λεμόνια, τη βότκα και το αφήνουμε στο πιο σκιερό και δροσερό μέρος του σπιτιού. (Εγώ το βάζω στην έξω γωνία του παταριού, για εύκολη πρόσβαση.) Εκεί θα πρέπει να μείνει τουλάχιστον για 10 μέρες - αν έχουμε υπομονή για περισσότερες, 20 ας πούμε, ακόμα καλύτερα, όσο πιο πολύ μένει τόσο πιο γευστικό θα προκύψει. Ανά δύο μέρες ανακινούμε το βάζο χωρίς να το ανοίξουμε.
Την τελευταία μέρα ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε μια άνετη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί τελείως. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει κάπως, να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο μεταξύ περνάμε από σήτα ή τουλπάνι το ποτό του βάζου με τις φλούδες. Πετάμε τα κομμάτια του λεμονιού, ξαναβάζουμε στο βάζο το ποτό και συμπληρώνουμε με το σιρόπι. Καλό ανακάτεμα με μεγάλη, ξύλινη κουτάλα και είναι σχεδόν έτοιμο. Το μοιράζουμε σε δύο ή τρία μπουκάλια που κλείνουν σφιχτά και ξανά στο γνωστό δροσερό μέρος για άλλες 10 μέρες, πάλι ανακινώντας το συχνά.
Πριν το σερβίρισμα, 2-3 ώρες στο ψυγείο για να κρυώσει καλά, όσο περισσότερο παγώνει τόσο πιο πηχτό βγαίνει στο ποτήρι. Με το που ετοιμάσω τα πρώτα μπουκάλια, βάζω κιόλας μπρος για την επόμενη δόση γιατί ξέρω πως, ένα πριν - ένα μετά, θα εξαφανιστεί μέσα σε λίγες μέρες.
* Η Αμάτα Σκουλούδη είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr