Τα κρητικά: πανσέτα καπνιστή με πιπεριές και μιαν έκπληξη
Είχα λίγη καπνιστή πανσέτα σπιτική από έναν φίλο που έχει μεράκι και ανά τακτά διαστήματα ετοιμάζει τέτοιου είδους παραδοσιακές λιχουδιές. Τα υπόλοιπα υλικά στο ψυγείο ξύπνησαν το αίσθημα του αυτοσχεδιασμού και της δημιουργικότητας, που πολύ χαίρομαι όταν συμβαίνει αυτό, και κάπως έτσι προέκυψε η συνταγή που θα διαβάσετε σήμερα. Η γλυκόξινη γεύση της μαρμελάδας μανταρίνι δένει μοναδικά με τη μυρωδιά του καπνιστού και τις πιπεριές, κόκκινες και πράσινες. Ο χρόνος που θα διαθέσετε είναι λιγοστός αφού τα λαχανικά καλό είναι να μην τα πολυψήνουμε και να μένουν τραγανά. Φυσικά, αν θέλετε να βάλετε και τη δική σας πινελιά αυτοσχεδιάζοντας ανάλογα με τα γούστα σας, δεν έχετε παρά να το κάνετε με τόλμη και πάθος για το φαγητό.
Καπνιστή πανσέτα με πιπεριές και μαρμελάδα μανταρίνι
- 4 καπνιστές πανσέτες
- λίγο ελαιόλαδο
- 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε μέτριους κύβους
- 2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μέτριους κύβους
- μπόλικο ξύδι κόκκινο (αν έχετε σπιτικό που είναι δυνατό ακόμη καλύτερα)
- 2 κουταλιές μαρμελάδα μανταρίνι
- αλάτι, πιπέρι
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με βαρύ πάτο σοτάρουμε τις πανσέτες μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αν τις θέλετε πιο τραγανές, τις αφήνετε λίγο παραπάνω. Μόλις γίνουν όπως τις θέλουμε, τις βγάζουμε από το τηγάνι και το ξαναβάζουμε στη φωτιά χωρίς να το πλύνουμε.
Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε. Σβήνουμε με το ξύδι σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας καλά να εκμεταλλευτούμε τα λίπη που άφησαν οι πανσέτες όταν τις σοτάραμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν τα υλικά.
Δοκιμάζουμε να βεβαιωθούμε ότι η σάλτσα είναι όπως μας αρέσει στην ισορροπία γλυκού και ξινού. Βάζουμε ξανά τις πανσέτες στο τηγάνι και τις καλύπτουμε με τη γλυκόξινη σάλτσα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Τα κρητικά: τηγανιά με απάκι
- Το κρητικό «βρώμικο»: πατάτες με γραβιέρα και πανσέτα
- Τα κρητικά: πανσέτα με τα συνοδευτικά της
- Απ' τα Μάταλα στην αθηναϊκή Ευριπίδου: Ζουριδάκης
- Κρασάτες πανσέτες στο τηγάνι
- Ζαμπόν με γλάσο μουστάρδας και ανανά
- Παντσέτα με φάβα: και απόψε αυτοσχεδιάζουμε
- Καπνιστό χοιρινό με πιρουνάτη πατάτα και σάλτσα φασκόμηλο πορτοκάλι