Φασολάκια γιαχνί απ' το μποστάνι μου
Το μποστάνι μου συμπεριφέρεται ακριβώς όπως κι ο άντρας μου: συνεχώς με εκπλήσσει. Μόλις το πρωτοαντίκρυσα, προχθές, μετά από δύο σχεδόν μήνες απουσίας μου, στενοχωρήθηκα. “Η φύση με εκδικείται γιατί την παραμέλησα”, σκέφτηκα. Τα αγριόχορτα είχαν θεριέψει, δεν άνοιγε καν η πόρτα. Έβαλα γαλότσες και γάντια και μπήκα.
Αφού διέσχισα τη ζούγκλα με τα αγκάθια και τα αγριόχορτα, στο βάθος οι δύο αγκιναριές, που έχουν απομείνει από τις επτά που είχα φυτέψει πριν δύο χρόνια, είχαν πέντε-έξι αγκινάρες η καθεμιά και γύρω - τριγύρω φασολιές με άπειρα φασολάκια μου κλείνανε το μάτι. Τελικά, το καημένο το μποστάνι μου δεν με εκδικήθηκε. Μου προσέφερε τα καλούδια του που ολομόναχο γέννησε χωρίς τη βοήθεια κανενός. Ήταν σαν να μου έλεγε “Ανασκουμπώσου, έχουμε δουλειές, εγώ ό,τι μπορούσα μόνο μου έκανα”.
Μάζεψα περίπου 2 κιλά φασολάκια. Έφτιαξα το ένα κιλό σαλάτα (Γερμανική σαλάτα με φρέσκα φασολάκια) και έφτιαξα φασολάκια γιαχνί με δυόσμο και λιαστή ντομάτα με το άλλο κιλό. Είναι μια πολύ νόστιμη συνταγή της Νταϊάνας Κόχυλα, μια μοντέρνα εκδοχή της κλασσικής συνταγής με φασολάκια γιαχνί, την οποία, σύμφωνα με τη Νταϊάνα, συνηθίζουν να μαγειρεύουν οι νοικοκυρές στη Χίο και στη Λέσβο, όπου φτιάχνουν λιαστές ντομάτες κάθε χρόνο στον καυτό ήλιο του Αυγούστου.
Γιαχνί με λιαστες ντομάτες και δυόσμο, με τα φασολάκια του μποστανιού μου
Υλικά
- 1 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια (εγώ προτιμώ τα λευκά)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κιλό φρέσκα φασολάκια καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες ντομάτες χωρίς τα σπόρια
- ½ φλιτζάνι φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
- αλάτι, πιπέρι
- 1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
- ξύδι
Μουλιάζουμε τις λιαστές ντομάτες σε ένα μπολ με ζεστό νερό για περίπου μία ώρα. Τις στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν μαλακά και διάφανα. Προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο και μετά από ένα λεπτό τα φασολάκια. Ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες - λιαστές και φρέσκες - και περιχύνουμε με το νερό που είχαμε μουλιάσει τις λιαστές. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και, αφού πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν καμιά ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον δυόσμο και το αλατοπίπερο.
Σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν άλλα 15 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε όσο ξύδι μας αρέσει και το υπόλοιπο λάδι. Τα προσφέρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Στα όρθια
- Αμπελοφάσουλα στην Κυανή Ακτή
- Κι αν δεν μ' αρέσουν τα λαδερά;
- Κυριακάτικα, όπως παλιά: κατσικάκι με φασολάκια
- Πράσινη ρεβάνς: πανζανέλα με φασoλάκια
- Στη βεράντα, τα κάναμε σαλάτα
- Φασολάκια πράσινα με μοσχαράκι
- Φρέσκα φασολάκια, λαδερά
- Λαδερά φασολάκια της αποδομήσεως
- Λιαστά αποξηραμένα φασολάκια