Ισπανική Παέγια
Στην Ελλάδα δεν κατάφερα να βρω καλή παέγια, αυτό που κατάφερα όμως είναι να πάρω τη συνταγή της καλύτερης ισπανικής παέλιας που απόλαυσα στην Μάλαγα! Η ισπανική παέγια είναι ίσως το φαγητό που θα έπρεπε κάθε άνδρας που αγαπάει, να μαγειρεύει στην καλή του, αφού η λέξη paella προκύπτει από το por ella που σημαίνει «για εκείνη».
Υλικά για 4 άτομα:
- 2 στήθη από κοτόπουλο κομμένα σε μπουκίτσες
- ½ κιλό κουνέλι (ένα αφράτο κομμάτι κομμένο μπουκίτσες)
- 12 γαρίδες μεσαίες
- ½ κιλο μύδια
- 12 γυαλιστερές
- 1 σουπιά καθαρισμένη κομμένη μικρά κομμάτια
- 2 καλαμάρια καθαρισμένα κομμένα μικρά κομμάτια
- 2 κομμάτια γαλέο κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια
- 2 πλοκάμια από χταπόδι βρασμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 3 πιπεριές πράσινες κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 3 κρεμμύδια μεσαία περασμένα απ’ τον τρίφτη
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 κούπα ζωμό από κοτόπουλο
- 1 κούπα ρύζι για ριζότο
- 6-7 κλωστές κρόκου Κοζάνης
- Αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Προσθέτουμε τα κομματάκια κοτόπουλο και κουνέλι. Μόλις ροδίσουν προσθέτουμε το χταπόδι, τη σουπιά και τα καλαμάρια. Στη συνέχεια τις γαρίδες και τον γαλέο. Ανακατεύουμε συνέχεια για να ενωθούν οι γεύσεις. Σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης. Μετά προσθέτουμε τον ζωμό απ’ το κοτόπουλο, τα μύδια και τις γυαλιστερές. Ρίχνουμε αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε το σκεύος για να μη σωθούν τα υγρά. Μετά από δέκα λεπτά τσεκάρουμε αν τα υλικά μας είναι σχεδόν βρασμένα. Αν ναι, τότε προσθέτουμε λίγο ακόμη ζωμό από κοτόπουλο ή νερό και το ρύζι. Δοκιμάζουμε δέκα λεπτά αργότερα και το σβήνουμε πριν λασπώσει.