Μαρμελάδα φράουλα και τα κόλπα της
Αν έχει μαγειρευτεί σωστά, χωρίς πολύ βράσιμο και με φρούτα καλλιεργημένα χωρίς φυτοφάρμακα, η σπιτική μαρμελάδα φράουλα είναι ένα πραγματικό θαύμα. Την φτιάχνω από τώρα σε ποσότητες που θα κρατήσουν, υποτίθεται, όλο τον χειμώνα αλλά είναι η πρώτη μαρμελάδα που τελειώνει πριν καλά-καλά εκπνεύσει το φθινόπωρο.
Η βανίλια της πάει πολύ, όπως και το πιπέρι, αλλά στο σπίτι μας την αγαπάμε σκέτη, χωρίς κανένα άλλο άρωμα να σκεπάζει το δικό της.
Διαλέγω φράουλες πάρα πολύ φρέσκες, της ημέρας αν είναι δυνατόν, εντελώς υγιείς, χωρίς στίγματα και αλλοιώσεις (γιατί θα την πικρίσουν). Πρέπει να είναι σφιχτές, μάλλον άγουρες αλλά όχι εντελώς (τα αγουρωπά φρούτα έχουν περισσότερη πηκτίνη, που χάνεται καθώς ωριμάζουν), προσθέτω, όμως, και μερικές πιο ώριμες για να δώσουν γλύκα, βάθος και πολυπλοκότητα στο χρώμα, το άρωμα και τη γεύση της μαρμελάδας.
Σημείωσε ότι οι καλύτερες μαρμελάδες γίνονται σε μικρές ποσότητες που δεν πρέπει να ξεπερνούν το 1-1½ κιλό φρούτου κάθε φορά.
Μαρμελάδα φράουλα
Υλικά
- 1 κιλό φράουλες
- 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 μικρό λεμόνι, χυμός
- ½ λοβός βανίλιας (προαιρετικά) ή
- ½ κ.τ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι πολύ λεπτοκομμένο και 1-2 κουταλιές της σούπας βαλσαμικό ξύδι (προαιρετικά)
Πλένω και καθαρίζω τις φράουλες, αφαιρώ τα κοτσανάκια και τυχόν αλλοιώσεις. Κόβω τις μεγάλες στη μέση ή στα τέσσερα και τις βάζω σε μια μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα με στρώσεις ζάχαρης ανάμεσά τους. Σκεπάζω και αφήνω στο ψυγείο μια νύχτα.
Την επόμενη ημέρα βάζω την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Βράζω για 10 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός, χωρίς καπάκι, ανακατεύοντας περιστασιακά και αφαιρώντας τους αφρούς.
Αφήνω να κρυώσει εντελώς και (κατά προτίμηση την επόμενη ημέρα) επαναλαμβάνω τη διαδικασία. Αυτή τη φορά προσθέτω τη βανίλια ή το πιπέρι και το βαλσαμικό, βράζω λίγο ακόμη, αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνω τον χυμό του λεμονιού. Δοκιμάζω αν έχει δέσει.
Αφήνω να σταθεί για λίγο και αδειάζω σε αποστειρωμένα βάζα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Άγριες φράουλες της Κέρκυρας
- Καλωσορίζοντας τις φράουλες: με μπισκότα
- Φράουλες και φραουλίτσες: μαρμελάδα
- Γλυκό φράουλα με λεπτούς χειρισμούς
- Η πάβλοβα της απάτης
- Αναθεωρώ τη μαρμελάδα λεμόνι (κι ας γίνομαι βαρετή)
- Τα κρητικά: μαρμελάδα μανταρίνι
- Κουμ-κουάτ και περγαμόντο: μαρμελάδα μυρωδάτη
- Το ξύπνημα της φράουλας
- Γλυκό και γρήγορα: με την ευκολία της φράουλας
- Και μαρμελάδα και κλαφουτί και νύχια μπλε
- Μαρμελάδα φράουλα για πικάντικους μεζέδες
- Και η κανέλα ταιριάζει στη μαρμελάδα βερίκοκο
- Τάρτα με γλυκιά μυζήθρα και μαρμελάδα φράουλα